Marco Polo-primul mare explorator european

Marco Polo- exploratorii si tarile indepartate

0
233
exploratorii- Marco Polo

Marco Polo- exploratorii si tarile indepartate

Exploratorii sunt acei  oameni care cerceteaza tari indepartate si fac expeditii care  depasesc cu mult limitele pe care noi oamenii obisnuiti ni le imaginam in viata noastra de zi cu zi.  Calatoriile de explorare care s-au facut  in scopuri stiintifice si de cunoastere, au uimit lumea si acesti exploratori  si-au dus limitele la pragul cel mai de sus al curajului si al aventurii.  Marii navigatori in jurul lumii, exploratorii spanioli sau portughezi, au fost  deschizatori de drumuri prolifici, care au descoperit noi rute si au ajuns in locuri care nu erau cunosute in acele vremuri.

Unul din exploratorii mari este Marco Polo. 

In1271,comerciantul venetian Marco Polo isi incepe calatoria legendara. Impreuna cu tatal si unchiul sau el va traversa Asia. In urmatorii 24 de ani, Polo va deveni primul european in Asia. Primul european care va vedea orasele si cultura indepartatului Orient. Va fi martor si cronicar celor mai indepartate taramuri si celor mai ciudate tehnologii pentru acea vreme. Dar sunt si multe lucruri necunoscute despre acest explorator.

Marco Polo este celebru datorita Calatoriilor lui Marco Polo”. Putini stiu ca aceasta povestire colorata si populara a fost scrisa din inchisoare. In 1298, la 3 ani dupa ce s-a intors, Polo a fost capturat. Un vas venetian care lupta impotriva orasului-stat Genoa l-a capturat. In inchisoare el l-a cunoscut pe Rustichello din Pisa, cunoscut pentru talentul de romancier.  Cand a iesit povestea in 1299 era deja celebra.  Se stie ca exploratorii au fost dintotdeauna  aventurierii lumii.

Ajunge la curtea lui Kublai-Han. Marco, care manifesta o inclinatie pentru limbile straine, a devenit favoritul marelui Han si a fost numit intr-un post important in administratia sa. A slujit la curtea Hanului si a fost trimis in mai multe misiuni speciale in China, Birmania si Indonezia, ajungand in unele locuri pe care europenii n-aveau sa le mai vada decat in secolul nouasprezece. A devenit membru in consiliul intim al lui Kublai-Han si a fost reprezentatul acestuia in orasul Yangzhou timp de trei ani.  Grupul lui Polo a stat la palatul Hanului timp de saisprezece ani, in care au adunat o bogatie impresionanta (bijuterii si aur).

Familia Polo facea comert cu bunuri rare. Matase, pietre pretioase si condimente, toate erau scumpe.  Insa calatoriile lor insemnau mai mult. Marco, Maffeo si Niccolo erau angajati si ca emisari ai imparatului mongol.

Familia sa se imprietenise cu Kublai Khan in alte calatorii. Tanarul Marco va crea o legatura puternica cu imparatul. El il va trimite in China si Asia de Sud-Est ca si colector de taxe si trimis special. Increderea si protectia imparatului l-a ajutat enorm pe Polo. I s-a dat chiar si “paiza”— o tableta de aur pentru a folosi caii imperiului si sistemul de posta. Gratie acestui pasaport, familia Polo calatorea ca oaspete de onoare al hanului.

MARCO POLO A CREZUT CA VEDE ANIMALE MITOLOGICE

Dupa intoarcerea din Asia el a descris animale ciudate. Elefanti, maimute si crocodili. Ultimii descrisi ca serpi cu gheare ce puteau inghiti un om. Dar a confundat creaturile. Primul european care a vazut vreodata un rinocer asiatic, l-a luat drept unicorn.

MARCO POLO A DESCRIS TEHNOLOGIILE UITATE DIN CHINA

Se crede ca Polo a adus pastele in Italia. Dar acestea existau de secole. Dar a vorbit despre inventiile chineze. A familiarizat banii de hartie si carbunele, nefolosite inca. Este posibil chiar sa fi introdus ochelarii.

Deasemenea, el descrie si modelul de posta, ceea ce exploratorii au cautat demult. O retea complexa de curieri si puncte de administrare a imperiului.

Kublai Kahn a murit in timpul intoarcerii lui la Venetia. Imperiul mongol s-a prabusit. Marco nu se mai putea intoarce in Est. Grupuri tribale au preluat rutele prospere cunoscute ca Drumul Matasii, taind conexiunea intre Est si Vest.

Nici Polo nu a mai plecat in alte calatorii dupa intoarcerea sa. Drumurile devin primejdioase, instabilitatea in zona creste.

MARCO POLO A INFLUENTAT MULTI  EXPLORATORI

Marco Polo nu s-a gandit la sine ca explorator, ci mai degraba un deschizator de drumuri. Dar drumurile si curajul sau au inspirat multi exploratori. O generatie intreaga chiar.

Columb, unul din exploratorii cei mai mari, a fost primul si cel mai important. Acesta tinea o copie a Calatoriilor lui Marco Polo cand a plecat spre Lumea Noua. Columb chiar planuia sa-i calce pe urme. Dorea chiar sa-l vada pe imparatul mongol.

In 1324 La 9 ianuarie, Marco Polo moare la Venetia, Italia, in varsta de 70 de ani. Pe patul de moarte Marco Polo avea sa remarce: “N-am povestit nici macar jumatate din ce am vazut.

Ionela Moldovanu