Din meditațiile lui Tolstoi: Tot ce pare infinit e iluzoriu

0
169

a elibera sufletul

Murind, trebuie să facem cel mai mare efort pentru a elibera sufletul prin manifestarea iubirii. E cel mai bun prilej de a elibera sufletul prin iubire. (13 ianuarie)

Încălcarea legii creştine a neîmpotrivirii e sursa tuturor necazurilor din lumea creştină. Asta fiindcă, fără legea neîmpotrivirii creștinismul nu este religie ci doar un simulacru grosolan de religie (iar oamenii nu pot trăi și nu au trăit niciodată fără religie). Acest simulacru de religie, cu icoane, împărtășanie, botez, preoți, e cel mai grosolan și, în plus, poate fi distrus din interior chiar de Evanghelia pe care o recunoaște. (13 ianuarie)

Ce cuvânt straniu şi adevărat că soţul şi soţia (dacă trăiesc în Comuniune spirituală) nu sunt doi, ci o fiinţă. (13 ianuarie)

Tot ce pare infinit e iluzoriu. Cu adevărat există numai acel lucru căruia nu-i pot fi aplicate conceptele de mare și mic. (13 ianuarie)

Nesupunerea la legea neîmpotrivirii are un caracter nefast fiindcă distruge religia pe care o împărtăşesc oame­nii din lumea creştină. (13 ianuarie)

Din Lev Tolstoi, „despre Dumnezeu şi om” din jurnalul ultimilor ani, Editura Humanitas