A fost inventat “Materialul imposibil”. Upsalite deţine recordul de absorbţie a apei

0
78

materialUpsalite, un material despre care se credea că nu poate fi creat a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia. Supranumit “materialul imposibil”, acest material extrem de poros deţine noul record mondial în privinţa suprafeţei exterioare şi a capacităţii de absorbţie a apei, potrivit comunicatului emis de Universitatea Uppsala. Studiul a apărut în publicaţia ştiinţifică PLOS ONE.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]Potrivit Huffington Post, savanţii au reuşit să obţină “upsalite” în 2011 prin barbotarea dioxidului de carbon într-o soluţie conţinând alcool. A fost însă nevoie de încă un an de analize şi de reajustări fine pentru a se asigura că au creat “materialul imposibil”.

“În ciuda celor spuse de peste 100 de ani în literatura ştiinţifică, am descoperit că acest tip de carbonat de magneziu amorf poate fi obţinut printr-un proces foarte simplu, la o temperatură joasă”, a declarat coautorul studiului, Johan Gomez de la Torre, procesor de nanotehnologie şi materiale funcţionale la universitatea suedeză.

“Upsalite” are cea mai mare suprafaţă măsurată pentru un carbonat metalic de origine terestră, potrivit universităţii suedeze. În plus, materialul are în structura sa numeroşi pori cu diametre care măsoară mai puţin de 10 nanometri.

Oamenii de ştiinţă consideră că noul material ar putea avea numeroase întrebuinţări şi aplicaţii, precum controlarea umidităţii în procesele utilizate de industria electronică şi cea farmaceutică şi absorbţia toxinelor după producerea unor catastrofe chimice.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here