A trăit cu 1.500 de opere de artă în casă. Povestea incredibilă a tablourilor confiscate de nazişti | GALERIE FOTO / VIDEO

0
113

pictura2Un bărbat, acum în vârstă de 80 de ani, ce a păstrat în locuinţa sa din Munchen peste 1.500 de opere de artă confiscate de nazişti între anii ’30 şi ’40, a reuşit să trăiască o viaţă întreagă fără identitate fiscală. El nu a avut niciodată cont bancar, pensie, n-a lucrat şi nu există în evidenţa autorităţilor fiscale sau a serviciilor sociale din Germania.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”][fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]Potrivit Daily Mail, citat de Mediafax, bărbatul se numeşte Cornelius Gurlitt, iar povestea descoperirii incredibile începe într-o seară de septembrie, acum trei ani, în trenul Intercity Zurich, Elveţia – Munchen, Germania.

Deşi trenul nu opreşte la graniţa dintre cele două ţări, vameşii obişnuiesc să controleze pasagerii de pe această rută, pentru că, de multe ori, cetăţenii germani preferă să depună ilegal bani în Elveţia pentru a evita taxele mari de acasă.

pictura3
Atunci când a fost verificat de vameşi, bătrânul a prezentat un paşaport austriac, pe numele de Rolf Nikolaus Cornelius Gurlitt, născut în 1933 la Hamburg, Germania şi domiciliat în Salzburg, Austria.

Bărbatul avea la el un plic cu 9.000 de euro, în bancnote de 500 de euro, cu doar o mie mai puţin decât limita legală peste care sumele trebuie declarate la trecerea frontierelor între ţările europene.

Explicaţia lui a fost că trebuie să călătorească în Elveţia pentru că are de rezolvat nişte afaceri la Galerie Kornfeld în Berna. Vameşii au bănuit că bătrânul încearcă să-şi depună banii în Elveţia ilegal, fără să-i declare, dar, pentru că suma era prea mică, nu l-au putut reţine.

pictura6
Autorităţile nu au renunţat la suspiciuni însă şi, ulterior, au verificat documentele lui Gurlitt în registrele oficiale. Bărbatul nu avea un cont bancar, pensie, nu lucrase niciodată, nu apărea în evidenţa autorităţilor fiscale sau a serviciilor sociale şi nu locuia în Salzburg. Din punct de vedere legal, era un om care nu exista.

pictura1După mai multe cercetări, oamenii legii au descoperit că locuieşte în Schwabing, Munchen, într-un apartament închiriat. Autorităţile au obţinut apoi un mandat şi au pătruns în apartamentul lui Gurlitt în primăvara lui 2012.

“Eram siguri că se întâmplă ceva ilegal acolo, dar am intrat în casă cu gândul că vom găsi câteva mii de euro nedeclaraţi. Am rămas şocaţi de ce am descoperit “, spune unul dintre anchetatori.

“De la podea până la tavan, din dormitoare până în baie, casa era ticsită de mâncare, în special în cutii de conserve, majoritatea expirate. În spatele produselor alimentare din anii ’80 erau tablouri”, adaugă el.

Poliţiştii germani au fost uimiţi de colecţia de tablouri înghesuită în apartamentul lui Gurlitt.

Opere de artă de Matisse, Picasso, Dali, van Gogh sau Chagall erau ascunse în spatele unui munte de conserve vechi. Bătrânul avea peste 1.500 de opere de artă, multe dintre ele considerate pierdute definitiv în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în valoare de aproape un miliard de euro.

pictura4Hildebrand Gurlitt, tatăl lui Cornelius a fost un important istoric de artă în perioada nazistă. El a profitat de statutul său şi de ura lui Hitler pentru arta modernă şi a reuşit să cumpere un număr impresionant de capodopere la preţuri derizorii.

Între 200 şi 300 dintre tablourile găsite de autorităţi au fost prezentate la expoziţia Entartete Kunst (Artă degenerată), prin care Fuhrerul voia să înveţe publicul german ce să nu aprecieze.

La sfârşitul războiului, Hildebrand Gurlitt a declarat că şi-a pierdut colecţia în bombardamentul Aliaţilor asupra Dresdei şi, oficial, tablourile au fost pierdute până la descoperirea autorităţilor germane.

Tablourile au fost recuperate, se fac eforturi pentru ca acestea să fie înapoiate proprietarilor originali sau familiilor acestora, iar Cornelius Gurlitt va fi cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Însă bătrânul a dispărut fără urmă înainte de interogatoriul autorităţilor şi încă nu se ştie unde se află. Dacă se ţine cont de resursele nelimitate de bani pe care le are, e greu de crezut că va apărea vreodată în faţa justiţiei, comentează jurnaliştii britanici.

pictura5

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here