A vedea inseamna a crede

0
863

Mantuitorul-cu-ucenicii

Mantuitorul lumii Domnul nostru Iisus Hristos le-a cerut ucenicilor Sai sa priveasca lumea dimprejurul lor si sa vada lucrarea lui Dumnezeu. Si noi putem vedea astazi, in izbucnirea furtunilor, in pasarile cerului si in florile campului, semne ce descopera prezenta si scopurile lui Dumnezeu.

natura44

In acelasi duh, Parintii Bisericii afirma ca scopul ultim al citirii Scripturii este dobandirea teoriei , o “imagine” inspirata despre Dumnezeu si despre Adevarul Sau. Citim Cuvantul lui Dumnezeu si-l auzim vestit in predici si in imnuri liturgice. Dar, totusi, trebuie sa-l cuprindem, sa-l intelegem si sa ni-l impropriem, pentru ca sa-l “vedem” – atunci cand cuvintele devin intr-o oarecare masura, icoana, imagini sfinte ce dau puterea cuvintelor scrise sa devina Cuvant viu.

Pentru ca textele biblice sa poata fi auzite, ele trebuie si sa fie vazute. Trebuie sa ne provoace impresii vizuale care sa se intipareasca in memoria noastra. Asemeni lui Toma, odata ce L-am vazut pe Hristos, prin Scriptura si prin propria noastra experienta, abia atunci putem crede cu adevarat.

Zilele trecute, un prieten se plangea de dificultatea pe care a intampinat-o in a intalni prezenta lui Dumnezeu in mijlocul rutinei sale zilnice.

Toate grijile lumesti ce se revarsa zilnic asupra sa se pun in fata rugaciunii si-l fac obtuz la orice urma de dumnezeire si frumusete din preajma sa. Era mai degraba descurajat si ingrijorat decat deprimat. Adica problema sa este mai degraba duhovniceasca decat psihologica. Ce m-a impresionat totusi este faptul ca descrierea acestei stari este foarte apropiata de orbire. Nu mai pot vedea lucrurile despre care stiu ca sunt adevarate. Adica, daca nu le mai pot percepe, daca nu le pot simti realitatea si adevarul cu ochii inimii, atunci s-ar putea la fel de bine, sa nu existe.

Incredintarea-lui-Toma

Trebuie sa incercam sa privim dincolo de prezentele imediate si sa vedem adanca realitate in toata profunzimea ei. Abia atunci putem sa intram in ea si sa ne-o impropriem.

Este diferenta dintre a privi la un acvariu si a inota printre recifele de corali, intre a cosi iarba si a culege flori de stanca, intre a trece pe langa un loc de joaca si a-ti tine copilul in brate.

 I-colori-della-natura-a18012469

Putem privi la lucrurile bune si frumoase, sau putem sa le vedem. Iar cand le vedem , atunci vedem dincolo de ele, in adancurile realitatii.

Daca avem ochi de vazut, acestia vor percepe in jurul nostru miracole. Pasarile din vazduh si florile de pe campii vor deveni semne ale Raiului, iar oamenii rugatori vor oferi marturii de netagaduit despre prezenta, puterea, marirea si slava lui Dumnezeu.

imagini-de-primavara-frumoase