Abcesul dentar…. O problem frecventă?

0
366

consult_stomatoAbcesul dentar este o infecţie care se instalează la baza dintelui și, care se manifestă printr-o umflătură  care  deformează regiunea în care este localizat. Ţesutul care acoperă porţiunea inflamată este roşu, congestionat şi tensionat. Din resturile de hrană se formează bacterii care există în placă dentară. Aceste resturi, în combinaţie cu salivă, se lipesc pe dinţi şi îi atacă. Dacă placa dentară nu este îndepărtată în mod regulat şi corect prin perierea dinţilor şi folosirea aței dentare, bacteriile se înmulţesc şi pătrund prin ţesutul moale din interiorul dintelui sau al gingiei, cauzând abcesul dentar.

Semnele şi simptomele unui abces dentar
Primele simptome ale unui abces sunt senzaţia de disconfort în timpul vorbirii şi al masticaţiei şi durerile pulsatile la nivelul zonei infectate, accentuate atunci când regiunea este palpata. Dacă dintele nu este tratat, starea pacientului se degradează, apărând şi alte simptome precum febra însoţită de frisoane, gust neplăcut, respiraţie urât mirositoare, oboseală fizică, dureri de cap până la  modificarea formei obrazului său a zonei corespunzătoare dintelui afectat şi scurgerea de sânge şi puroi din abces.
Există 3 tipuri de abces dentar:

  • Gingival: – abcesul este doar în ţesutul gingiei şi nu afectează dintele sau ligamentul periodontal.
  • Periodontal: acest abces porneşte din structura de suport a osului dintelui.
  • Periapical: acest abces este localizat în pulpa moale a dintelui
    Pe măsură ce infecţia se răspândeşte, pulpa dentară este distrusă şi osul maxilar începe să fie afectat. Pe perioada în care infecţia se instalează la nivelul maxilarului este posibil ca durerile să scadă în intensitate, însă situaţia se agravează. Diminuarea durerii se explică prin faptul că, odată cu dizolvarea maxilarului, se produce şi o deteriorare a nervului din regiunea aferentă, care poate duce la moartea nervului. Dacă nu este tratată, infecţia se poate răspândi şi în alte zone ale organismului, punând în pericol viaţa pacientului.
    Cauzele unui abces dentar sunt de natură diversă, însă de cele mai multe ori, apariţia lui este pricinuită de o carie netratata sau de un traumatism.


Simptome ale unui abces dentar
Persoanele care au probleme de înghiţire sau de respiraţie, ar trebui să se ducă direct la departamentul de urgenţă la cel mai apropiat spital. Abcesele dentare sunt uşor de diagnosticat de un medic specialist.
Dacă nu se poate ajunge la dentist, poţi merge la medicul de familie. Acesta din urmă nu îţi poate trata durerea, dar îţi poate prescrie medicamente şi te poate sfătui cum să te îngrijeşti şi cum să scapi momentan de durere.

Cum putem preveni abcesul?
Abcesul dentar
 poate fi prevenit printr-o igienă orală corespunzătoare, care să preîntâmpine apariţia plăcii bacteriene, precum şi printr-o alimentaţie sănătoasă, săracă în grăsimi, zaharuri, sodiu. Dieta sănătoasă menţine gingiile sănătoase şi previne apariţia cariilor care, netratate, duc ulterior la apariţia unui abces. În cazul în care dintele suferă lovituri, adresaţi-vă imediat medicului dentist.

Tratamentul unui abces dentar.

Tratamentul  aplicat în aceste situaţii este făcut de către un medic dentist care va recomanda cel mai probabil administrarea de antibiotice şi va perfora puţin zona tumefiată astfel încât infecţia să poată fi drenata şi puroiul eliminat. În  cazul în care a fost afectată zona interioară a dintelui, medicul stomatolog va fi nevoit să trateze canalul dintelui pentru a scoate  ţesutul infectat. În situaţiile în care infecţia a distrus foarte mult pulpa dentară, dintele trebuie extras.
Pentru a reduce durerile şi a preveni tumefierea fetei se recomandă aplicarea unor comprese reci (cu gheaţă) la nivelul obrazului şi evitarea căldurii. De asemenea, pacientul poate administra medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală, aşa cum sunt calmantele sau medicamentele care reduc tumefierea, precum şi antifebrile atunci când este cazul. Aspirină, Ibuprofenul, Paracetamol sunt câteva dintre analgezicele care te pot ajuta la tratarea abcesului dentar. Totuşi, ibuprofenul este contraindicat persoanelor astmatice, celor care suferă de ulcer de stomac iar aspirină nu se administrează copiilor sub 16 ani sau gravidelor. Totuşi, pacientul nu trebuie să recurgă la tratamentul abcesului dentar la domiciliu decât atunci când este în imposibilitatea de a se prezenta imediat cum a detectat simptomele, la medicul specialist.

Surse:  dentist.ro ; eva.ro 

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here