Remedii naturale pentru aciditate și arsuri la stomac

0
314

aciditate și arsuri stomacaleAciditate și arsuri stomacale – Ce este dispepsia? – Demersuri pentru prevenire, ameliorare și vindecare – Plante medicinale care ajută – Beneficiul adus de condimente în alimentație – Recomandări pentru un stil de viață sănătos

Ce este dispepsia?

Dispepsia este o tulburare a procesului de digestie, manifestată prin dureri în partea superioară a abdomenului, balonări și modificări ale motilității stomacului și ale intestinului.
Dispepsia acidă este provocată de consumul de alimente grele, hrana prea condimentată, de alcool sau de mâncatul în grabă. Dacă vă confruntați adeseori cu această problemă este necesar să luați măsuri, să acordați atenție ritmului în care mâncați și alimentelor alese. În plus, trebuie să mestecați încet și bine bolul alimentar.
Bineînțeles că, dacă simptomele persistă, trebuie cerut sfatul specialistului.

Pirozisul sau senzația de arsură cauzată de refluxul gastric apare când acidul în exces ajunge în esofag și irită mucoasa acestuia. Tratamentele și tabletele contra acidității au un rol paliativ, care maschează problemele, pe termen scurt. Ele sunt ineficiente, pe termen lung, fiindcă stomacul încearcă să compenseze secretând și mai mult acid.
Dacă experimentați senzații de arsură în zona sternului și disconfort la nivelul stomacului, temporare și de scurtă durată, este bine de știut că există o serie de remedii naturiste care vă pot ajuta.
Ceaiuri, sucul de aloe vera și o serie de plante aromatice pe care le puteți introduce în alimentație constituie terapii eficiente.

Aciditate și arsuri stomacale – Plante medicinale care ajută

Mușețelul este o plantă cu rol antiinflamator, analgezic, emolient și relaxant care ajută tractul digestiv. Este utilizată mai ales când simptomele de aciditate sunt asociate stresului și consumului excesiv de alimente grele (grăsimi etc.). Infuzia trebuie preparată din 2 lingurițe de flori de mușețel uscate la 250 ml de apă fierbinte.
Frunzele proaspete de roiniță reprezintă un alt remediu indicat pentru situația în care ne confruntăm cu aciditate provocată de stres.
Pulberea din scoarță de ulm (Ulmus fulva) este un bun calmant pentru stomacul sau esofagul inflamat. Pentru terapie, se amestecă o linguriță de pulbere pură într-un pahar de apă caldă.
Crețușca este, de asemenea o plantă calmantă pentru stomacul iritat și pentru aciditate. Ea trebuie însă evitată de cei cu hipersensibilitate la salicilați, compus care intră în structura aspirinei și a acestei plante.

Un complex de magneziu și vitamina D vă poate fi de ajutor.
De asemenea, o infuzie din amestec de plante, consumată după fiecare dintre mesele principale, atenuează disconfortul și durerile. Folosiți semințe de fenicul (25 g), rădăcini de nalbă mare (50 g), flori de nalbă de pădure (25 g), frunze de roiniță (25 g), coada-șoricelului (plantă întreagă, fără rădăcină – 50 g) și flori de violetă (25 g). Cu aceste plante puteți prepara o infuzie extrem de eficientă în astfel de afecțiuni. Amestecați toate plantele și puneți o lingură de amestec pentru 250 ml de apă fierbinte – timp de infuzare: 15 minute.

Sucul de aloe vera are efecte pozitive asupra sistemului imunitar și acțiuni benefice în tulburările digestive în general. Dar, în aciditate și arsuri stomacale face minuni.
Dacă suferiți de digestie lentă, preparați o infuzie din lămâiță, semințe de anason, frunze de roiniță, mușețel mare și rozmarin. Recomandabil este să beți ceaiul după cină.

Beneficiul plantelor condimentare în alimentație

Plantele aromatice, adăugate în diverse preparate culinare, facilitează și îmbunătățesc digestia, datorită substanțelor bioactive ce intră în structura lor.
Salvia rezistă unui proces îndelungat de preparare termică, are aromă pregnantă și acționează pozitiv asupra întregului proces de digestie.
Pătrunjelul, mărarul, hasmațuchi și alte verdețuri, adăugate la sfârșitul pregătirii termice a preparatelor, dar și în salate, aperitive, smoothie-uri, acționează delicat și stimulează activitatea gastrică.
Semințele de chimion și cele de fenicul au, de asemenea, proprietăți digestive, fie că sunt adăugate în meniurile gătite, fie că sunt mestecate ca atare.

Recomandări pentru un stil de viață sănătos

Starea dumneavoastră se va ameliora dacă veți consuma regulat multe legume și fructe, în special: ceapă, praz, sparanghel, morcovi, usturoi, fenicul, napi, prune uscate, varză, creson, păpădie, salată verde, sfeclă roșie, castraveți, ridichi, ananas, pere, mere, portocale, grepfrut, pepene.
Aceste remedii reprezintă doar o mică parte din oferta generoasă pe care natura ne-o pune la dispoziție. Există multe alte plante care oferă rezultate pozitive în caz de aciditate și arsuri stomacale. Ele pot fi folosite cu succes în diverse terapii și chiar în cure temporare sau de durată.

Poate te-ar interesa și Remediu activ universal – Acizii grași Omega-3.

Mihaela Mușetescu