Remedii naturale pentru combaterea acneei

0
205

acneeAcnee – De ce apare acneea? – Remedii naturiste, metode de ameliorare și de stopare a extinderii acneei – Îngrijirea tenului – Stil de viață

Acnee – cauzele apariției și măsuri terapeutice

Acneea este o afecțiune deloc estetică, ce apare din cauza creșterii nivelului de hormoni în perioada adolescenței. Sunt și alte cauze ce o declanșează, dar se consideră că în peste 80% din cazuri genetica este responsabilă. Acțiunea altor factori, precum dieta, curățenia, lumina soarelui, fumatul nu este foarte clar delimitată. De ce apare acneea? Din cauza intensificării activității glandelor sebacee ale pielii care are ca rezultat producerea unei cantități excesive de sebum (sebumul este lubrifiantul natural, uleios al pielii). Prezent peste limită, sebumul blochează și infectează glandele și foliculii piloși. Este o disfuncție comună în perioada pubertății și adolescenței, care, în unele cazuri, poate continua și la vârsta adultă.

Se poate trata? Da, regimul alimentar (mai puțini carbohidrați simpli, de exemplu, zahăr) este foarte important în tratarea acneei, iar terapia cu plante are ca efect detoxifierea organismului și a pielii. Schimbarea stilului de viață, unele proceduri și medicamente de sinteză pot ajuta substanțial la îmbunătățirea aspectului acneei și chiar la vindecarea acesteia. Este important să se știe că măsurile de îngrijire nu includ acțiunea manuală asupra coșurilor și comedoanelor, deoarece aceasta poate provoca răspândirea infecției în țesuturile din jur, iar, dacă este repetată, poate distruge pielea în zona respectivă, cauzând cicatrici.

Metode naturiste pentru tenul acneic

Plantele medicinale și remediile alternative oferă metode mai sensibile pentru tratarea afecțiunii și restabilirea echilibrului. O combinare între curățarea locală externă și tratamentul intern constituie o abordare funcțională a problemelor cauzate de acnee. În cazul unor probleme accentuate și de durată este necesară consultarea unui medic și tratamentul profesionist.

Infuziile din trifoi roșu, armurariu, urzică și turiță, individual sau combinat, contribuie la reducerea inflamației. Consumați trei sau patru căni de-a lungul zilei. Este de preferat să clătiți chiar și tenul cu o astfel de infuzie în loc să folosiți săpun. Săpunul mărește predispoziția la infecție prin eliminarea învelișului acid al pielii. Decoctul din rădăcină de păpădie este, de asemenea un ceai indicat, aceasta fiind un bun detoxifiant pentru ficat și îmbunătățind funcțiile aparatului digestiv. Un amestec de plante după masa de seară este o terapie bună și de efect. Iată o formulă funcțională!

Infuzie din amestec de plante împotriva acneei:
iarbă neagră (flori) – 50 g
coada șoricelului (plantă întreagă, fără rădăcină) – 50 g
ienupăr (fructe – bace) – 25 g
cimbru (frunze) – 50 g
rozmarin (frunze) – 50 g
Se mărunțesc plantele. Se toarnă apă fierbinte peste ele. Se infuzează 5 minute și se strecoară.

Dieta dvs. trebuie să includă cât mai multe alimente precum creson, anghinare, sparanghel, păpădie, castravete, morcov, pere, ceapă și cât mai puține gen cafea, alcool, grăsimi animale, zahăr și preparate dulci pe bază de zahăr, brânză fermentată. Vă puteți masa zilnic fața cu ulei de alune, acesta ajutând la eliminarea punctelor negre și a altor impurități.

Îngrijirea și curățarea cu loțiuni din plante

O cură cu tinctură de echinacea (2-3 săptămâni consecutiv, cu pauză de minimum 1 lună) contribuie la stimularea generală și la rezistența la infecții. Această cură poate fi urmată și împreună cu plantele menționate: trifoi roșu, turiță, urzică, armurariu. Curățarea porilor blocați și eliminarea punctelor negre se pot face cu ajutorul unor inhalații cu ienupăr. În acest scop, se pot folosi frunze sau fructe proaspete de ienupăr sau ulei esențial, 3-4 picături, adăugate în apă. Păpădia are, de asemenea, acțiune detoxifiantă.

Mai ales în caz de acnee, igiena feței este foarte importantă, iar pentru aceasta puteți apela la o loțiune din plante ușor de preparat, cu ajutorul căreia să curățați tenul. Folosiți în acest scop flori de soc, gălbenele (petale), lavandă uscate (câte 1 lingură din fiecare) , alunul vrăjitoarelor distilat (1 linguriță – 5 ml) și apă fiartă (600 ml – 2 căni). Lăsați plantele la infuzat 20 de minute și adăugați distilatul. Cel mai bine este să pregătiți această cantitatea de loțiune antiacneică pe care o folosiți zilnic, pentru a o utiliza proaspătă. Lavanda este antiseptică, alunul vrăjitoarelor are proprietăți astringente, iar gălbenelele și florile de soc sunt calmante și antiinflamatoare.

Te invit să citești Trifoi roșu și Armurariu.

Sănătate! Doamne ajută!

Mihaela Mușetescu