Deoarece oamenii de ştiinţă pot decodifica genomul uman, vă puteţi desigur întreba dacă ei pot găsi o metodă de a eradica acneea. Deoarece nu există o speranţă de tratament la orizont, trebuie să vă ocupaţi singuri de aceste erupţii care vă pot afecta înfăţişarea şi respectul de sine încă din adolescenţă. Atunci când un coş îşi arată capul urât, există o mulţime de produse eliberate fără reţetă care pot să ajute. Dar, pe de altă parte, există şi o mulţime de remedii naturale simple.
Ce este în neregulă
Pielea dumneavoastră produce prea mult sebum -un lubrifiant uleios natural -, excesul blocând porii acesteia. Există două tipuri de acnee. Cea mai frecventă formă, acneea vulgaris, se localizează pe faţă, torace, umeri sau spate, cu aspect de puncte negre, albe sau pete roşii. Acneea chistică apare sub forma unor chisturi dureroase sau a unor noduli nedureroşi, duri. Fluctuaţiile hormonale produse la pubertate, anticoncepţionalele, ciclul menstrual, sarcina sau debutul menopauzei cresc frecvent producţia de sebum, ceea ce poate determina apariţia acneei. Alte cauze declanşatoare sunt unele produse pentru machiaj, expunerea la soare sau stresul. De obicei, acneea este ereditară.
Eliminaţi petele acum
Prima metodă de atac este reprezentată de o cremă, o loţiune, lichid sau gel, eliberate fără reţetă, care conţin benzoil peroxid – Klimicil gel, de exemplu. Acestea acţionează prin producerea unei iritaţii blânde a pielii, ceea ce favorizează exfolierea celulelor tegumentare moarte. Acest lucru ajută la eliberarea porilor blocaţi. De asemenea, benzoil peroxidul distruge bacteriile care infectează porii blocaţi.
Acizii alfahidroxilici (AHA), cum este acidul glicolic, ajută la eliminarea stratului extern al pielii format din celule moarte, ceea ce favorizează menţinerea unor pori curaţi şi deblocaţi. Folosiţi creme, loţiuni sau geluri care conţin acid glicolic.
La primul semn de apariţie a unui coş, luaţi un cub de gheaţă, înfaşuraţi-l într-o folie de plastic şi aplicaţi-l pe zona afectată, de cel puţin două ori pe zi – la fiecare oră dacă puteţi, dar nu mai mult de cinci minute la fiecare aplicare. Temperatura scăzută reduce roşeaţa şi ameliorează inflamaţia.
Luaţi aspirină sau ibuprofen. Aceste analgezice sunt şi antiinflamatorii, ajutând la ameliorarea acneei. Luaţi doza recomandată pentru adulţi, de patru ori pe zi. (Nu luaţi aspirină în mod regulat mai mult de câteva zile fără a consulta medicul, şi nu administraţi niciodată aspirină unui copil sub 16 ani).
Tratamente alternative pentru acnee
Aplicaţi o picătură de ulei din arbore de ceai de trei ori pe zi pentru a evita infecţia şi a grăbi vindecarea. Cercetările au demonstrat după două sau trei luni. Şi nu depăşiţi cantitatea indicată pentru a îmbunătăţi rezultatele – s-ar putea să vă înrăutăţească starea pielii.
-Cu ajutorul unui tampon de vată, aplicaţi pe coş oţet sau suc de lămâie. Acizii conţinuţi de acestea ajută la eliberarea porilor. De asemenea, aplicarea de pastă de dinţi pe coş se pare că este eficientă -încercaţi să o faceţi înainte de a merge la culcare.
-Un remediu popular pentru a vindeca aceste coşuri este utilizarea unui amestec de condimente şi miere. Amestecaţi o linguriţă de nucşoară rasă cu una de miere şi aplicaţi pe coş, lăsaţi să acţioneze timp de 20 de minute, apoi spălaţi. Nu se cunoaşte explicaţia ştiinţifică a modului de acţiune a acestei combinaţii, dar mierea are proprietăţi antiseptice.
-Aplicaţi aloe vera. Un studiu a demonstrat că această plantă a vindecat complet în cinci zile 90% din leziunile pielii. Cumpăraţi un produs care conţine aloe vera sau stoarceri gelul dintr-o frunză proaspăt tăiată de aloe şi aplicaţi-l pe piele.
Menţineţi-vă pielea curată – dar nu exageraţi
-Credeţi, probabil, că menţinându-vă pielea curată preveniţi blocarea porilor. Dar curăţarea exagerată a acesteia poate cauza acnee prin stimularea glandelor sebacee de a produce mai mult sebum. Evitaţi substanţele de curăţat granulate şi nu folosiţi prosoape aspre care pot favoriza pătrunderea bacteriilor, ci tampoanele pentru curăţat tenul.
-Preparaţi-vă o soluţie de curăţat amestecând o linguriţă de săruri Epsom (sulfat de magneziu) cu trei picături de iod în 125 ml apă. Fierberi, apoi răciţi şi aplicaţi pe faţă cu un tampon de vată.
-Pentru bărbaţi: curăţaţi-vă aparatul de ras cu spirt medicinal după fiecare utilizare pentru a distruge bacteriile.
1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest
Jurnal Spiritual