Acoperământul Maicii Domnului: Minunea de la Vlaherne

0
273

acoperamantul-maicii-domnuluiBiserica ortodoxă prăznuiește pomenirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului în ziua de 1 octombrie. 

Din vremurile cele mai vechi Biserica a cinstit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ca Patroană şi Apărătoare a poporului creştinesc de pretutindeni care, prin rugăciunile ei mijlocitoare cheamă mila Fiului ei asupra noastră, a păcătoşilor. Ajutorul Preasfintei Maicii Domnului s-a arătat limpede şi mereu de-a lungul timpului, atât către persoane, cât şi către comunităţi de oameni şi popoare, pe timp de pace şi pe timp de război, în pustiile sihăstrilor şi în mijlocul cetăţilor şi vuietului lumii.

Evenimentul pe care îl prăznuieşte astăzi Biserica Ortodoxă de pretutindeni confirmă limpede că Maica Domnului este pururea apărătoarea poporului creştinesc. Spre ziua de întâi Octombrie a anului 911, în timpul domniei împăratului Leon cel Înţelept, se făcea în Sfânta Biserică Vlaherne din Constantinopol priveghere de toată noaptea. Biserica era plină de popor. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos stătea într-un ungher mai în spate, împreună cu ucenicul său, Epifanie.

La ora patru dimineaţa, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh, ţinându-şi omoforul întins ca un acoperământ deasupra capetelor credincioşilor.

Ea era îmbrăcată în purpură încrustată cu aur şi strălucea cu lumină negrăită. în jurul ei se aflau apostolii, sfinţii, mucenicii şi fecioarele. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”

Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieşte Biserica astăzi, eveniment ce a instituit Sărbătoarea Cinstitului Acoperământ al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, spre a ne ţine în minte pururea că prin a noastră smerită nevoinţă şi rugăciune, putem primi şi noi, în greutăţile vieţii noastre, neîncetatul ajutor al Doamnei şi Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea, cea care ne acoperă pe noi cu Cinstitul ei Acoperământ.

Pagini din Viețile Sfinților – Ed. Sf. Nectarie Taumaturgul, Tg. Neamț, 2012