Activitatea fizică – un stil de viaţă sănătos

0
548

Activitatea fizicăActivitatea fizică, mişcarea practicată încă de la cele mai mici vârste ajută la construirea unui corp sănătos. Există perioade diferite în viaţă, situaţii când oamenii nu mai pot face activitatea fizică pe care o desfăşurau, dar chiar şi atunci e bine ca activităţile fizice să fie adaptate vârstei şi bolilor.

Sedentarismul, inactivitatea fizică este cauza principală a multor boli. Oamenii activi din punct de vedere fizic au o stare de sănătate superioară acelora care duc o viaţă sedentară.

Exerciţiile fizice cresc metabolismul

Prin efort fizic creşte rata de ardere a caloriilor. Arderea caloriilor înseamnă accelerarea metabolismului grăsimilor, adică mobilizarea grăsimilor depuse. Ceea ce poate părea la început doar o schimbare mică în planul de viaţă (prin introducerea unor exerciţii fizice adecvate, regulat) poate da reuşite cu adevărat spectaculoase. Exerciţiile fizice trebuie să fie adecvate vârstei şi activităţii desfăşurate.

Activitatea fizică contribuie la scăderea greutăţii corpului

Pierderea kilogramelor în exces trebuie să se facă progresiv, pentru a nu tulbura alte funcţii ale organismului. Menţinerea greutăţii în limite normale este garantul absenţei obezităţii şi a bolilor generate de aceasta (arteriopatii, hipertensiune arterială, diabet zaharat s.a.).

Activitatea fizică tonifică musculatura

O musculatură bine antrenată este nu numai estetică, dar este şi un real ajutor în mobilizarea corpului. Organismele antrenate fac faţă bolilor mult mai uşor.

Beneficiile psihologice ale exerciţiului fizic

Intensificarea activităţii fizice are urmări pozitive. Creşte:

 Încrederea în sine

Memoria

Percepţia

Starea de bine

Eficienţa în muncă

Sedentarismul, absenţa mişcării are efecte negative asupra stării de sănătate

Creşte absenteismul în muncă

Anxietatea

Confuzia

Depresia

Creşte tensiunile

„Stil de viaţă sănătos ,Un Ghid de Educaţie pentru sănătate”,  Dr. Loti Popescu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here