De ce ziua nu are 26 de ore? – Activități zilnice – „Musai list”

0
104

activitățiCâte activități putem face într-o zi – Ce includem în „musai list”?

Octavian Pantiş este autorul unei cărţi cu titlu haios: “Musai List”. Un “must list” cu accent ardelenesc despre ceea ce trebuie făcut pentru a mai câştiga ceva timp.

Cuvântul-cheie în a obține mai mult timp pentru… orice?

Octavian Pantiş: Cuvântul-cheie este „alegerea“. Este important să ştii că există atât de multe lucruri pe care le-ai putea face, încât nu ai vreme pentru toate. Aşa că e important să alegi ce faci şi ce nu. Să decizi ce e valoros pentru tine şi ce e mai puţin valoros. Odată făcută alegerea, fii relaxat faţă de lucrurile cărora ai decis să nu le faci loc.

De ce ni se cere să ne obișnuim cu incertitudinea?

O.P.: Niciodată nu poţi spune că ştii totul. Aşa că e păcat să tot amâni decizii până când vei avea certitudinea că pasul pe care te pregăteşti să-l faci are toate condiţiile favorabile. Dacă vrei să faci un MBA, să începi o afacere, să-ţi cauţi un alt loc de muncă, să-ţi cumperi un apartament sau să începi vreun alt proiect mare, nu zice nimeni să te arunci cu capul înainte fără nişte analize.

Dar, între a analiza şi a spera să ştii tot ce se poate şti, e o cale lungă. Chiar dacă avem acum la îndemână mai multă informaţie decât au avut cei de dinaintea noastră, incertitudinea e încă la ea acasă. Un mod bun de a te relaxa şi de a avansa în proiectele tale e să te împrieteneşti cu ea. Și să poţi accepta o oarecare doză de necunoscut.

Cum se poate câștiga mai mult timp pentru activități care ne fac plăcere?

O.P.: Există două moduri cu efect imediat prin care poţi petrece mai mult timp cu hobby-urile, familia sau alte activități plăcute. În primul rând, aceste activități trebuie strecurate în agenda chiar dacă timpul disponibil acolo nu e prea mare. Nu are rost să spui „eu, dacă nu alerg cel puţin o oră, mai bine nu alerg deloc “. Bine, să fii sănătos, dar, dacă acum ai totuşi o fereastră de 30 de minute, parcă mai bine alergi decât să te plângi că nu ai o oră.

Dacă îţi place să citeşti, poartă cu tine o carte bună tot timpul. Poate că ai de aşteptat un pic la dentist şi, în loc să-ţi tot verifici e-mail-urile sau să citeşti ziare pe telefon, mai bine te mai cufunzi un pic în carte. În al doilea rând, aceste activități pot fi planificate. Poate zici într-o sâmbătă: „Ar fi mers un film sau un spectacol acum, dar cred că nu găsim bilete”. Sau „ce bună ar fi fost o cină la restaurantul acela, dar fără rezervare n-ai ce cauta pe-acolo “.

Ce poţi face este să te gândeşti ce zile urmează, ce-ai putea face şi cum te-ai putea pregăti. Nu e nevoie să-ţi faci un plan la minut pentru weekend, ar fi exagerat. Dar, poţi rezerva cu câteva zile înainte un teren de tenis, nişte bilete la un spectacol bun sau o masă la restaurantul favorit.activități

E bună rutina la ceva? La ce?

O.P.: Dacă te obişnuieşti să faci anumite activităţi în aceleaşi zile şi pe la aceleaşi ore, efortul de a le face e tot mai mic, întrucât ele sunt deja parte dintr-un „tempo “al vieţii tale. Alergarea sau lectura de dimineaţă, ora de franceză de vineri sau poveştile de seară cu copiii curg natural. Rutina e puternică şi o poţi folosi în avantajul tău atunci când vrei să pui mai multe activități valoroase într-o săptămână.

Ea poate lucra însă şi în dezavantajul nostru: e greu pentru unii să nu stea seara la televizor, pentru că s-au obişnuit aşa. Și-au făcut rutină unei cine copioase urmată de defilarea nu foarte interesantă a canalelor TV prin faţa ochilor. Până când, la un moment dat, semiadormiţi, se mută în dormitor. Se gândesc că poate ar trebui să citească ceva, dar decid repede că nu e momentul acum. Poate şi tu ai anumite rutine neproductive. Cu cât scapi mai repede de ele, cu atât mai bine. Iar modul cel mai bun să scapi de ele este să le înlocuieşti cu rutine plăcute sau utile.

Cum te motivezi mai bine (dacă nu există o presiune exterioară în acest sens)?

O.P.: Viaţa ni se scurge printre degete, câte puţin în fiecare zi. Cât timp ai impresia că mai rămâne destulă, nu eşti foarte preocupat să valorifici fiecare moment. Dacă poţi face cumva să-ţi dai seamă într-un mod cât mai puternic ca fiecare zi trecută e bună trecută, atunci vei avea motivaţia de a o folosi din plin. Pentru unii, lectura unei cărţi este imboldul potrivit. Pentru alţii, o discuţie cu un om vârstnic şi bolnav este semnalul de alarmă. Pentru alţii, bucuria din privirile copiilor e suficientă pentru a închide definitiv televizorul.

Ce e mai important la mediul de lucru pentru a ne mări randamentul?

O.P.: Este esenţial să identifici care sunt acele sarcini care contribuie cel mai mult la atingerea rezultatelor aşteptate. Astfel, te concentrezi cât mai mult pe ele, reducând, chiar eliminând, orice altceva. Contra-productivitatea înseamnă să te ocupi de tot ceea ce-ţi apare în faţă, cu speranţa că, respingând repede şi cât de cât bine mingile care vin înspre tine, vei reuşi că măcar pe una să o bagi în poartă.

Desigur că trebuie să răspunzi la e-mail-uri, să mai stai de vorbă cu câte un coleg, să mai participi la câte o şedinţă. Dar, trebuie să ai clar în minte care sunt acele activități care generează cele mai multe rezultate. Dându-le lor întâietate şi lăsând pentru mai târziu în zi activitățile celelalte, vei constata în curând că eşti printre cei mai productivi din echipă.

E bun perfecționismul la ceva?

O.P.: Atunci când lucrezi la un proiect cu miză mare, atunci când vrei ca o lucrare să iasă foarte bine, perfecţionismul e ceea ce îţi trebuie pentru un 10 plus. Pentru multe alte activități cotidiene însă, perfecţionismul ia timp, timp care ar putea fi folosit în altă parte. Dacă stai 20 de minute să aranjezi un tabel (chenare, bold, dimensiune coloana etc.), în timp ce persoană care primeşte tabelul are nevoie doar de informaţia seacă şi de nimic altceva, atunci, probabil, puteai face ceva mai bun cu cele 20 de minute.

Alege-ţi cu grijă zonele în care să stai până la ultimul detaliu, pentru a impresiona. Trebuie să ai câteva, dar nu te poţi ocupa în acelaşi fel de toate activitățile, decât cu preţul de a nu mai avea timp suficient pentru altceva.

Sursa Psychologies.ro

Citiți mai multe articole de la rubrica Educație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here