Actorii Mircea Albulescu și Eusebiu Ștefănescu despre “Bădăranii” în regia lui D.Tudor: o piesă veche într-o abordare modernă

0
163

Actorii Mircea Albulescu și Eusebiu Ștefănescu, protagoniști în spectacolul ‘Bădăranii’, în regia lui Dan Tudor, pe care Teatrul Metropolis din București, îl va prezenta pe scena Naționalului ‘Marin Sorescu’ din Craiova pe 29 octombrie, au afirmat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că această piesă veche de sute a fost pusă în scenă într-o abordare modernă cu intenția de a apropia publicul de spectacol.

mircea_albulescu‘Este o abordare modernă, dar în sensul bun al cuvântului. Nu este o modernizare sau o contemporaneizare forțată, este acoperită întotdeauna de un gând și, mai ales, de intenția de a apropia spectacolul de spectatori. Oamenii vin la teatru cu diferite preocupări, se așează în scaunul lor, începe spectacolul, se ridică cortina și, dacă după un timp, noi, actorii, reușim să facem din niște oameni care nu se cunosc între ei, niște oameni care se contaminează de spectacol și devin public. Numai atunci noi am câștigat partida’, a spus Eusebiu Ștefănescu.

El a mai spus că Dan Tudor, care este un regizor tânăr, ‘obsedat de tot ce face’, care nu întâmplător pune foarte multe spectacole în București, în țară și în străinătate, ‘pentru că face spectacole foarte accesibile publicului’. ‘Sigur că Goldoni (n.red.: Carlo Goldoni, autorul piesei ‘Bădăranii’), fiind un scriitor universal și genial — că s-a confirmat că e genial prin faptul că rezistă de atâția ani pe scenele lumii — propune lumea lui, care are dimensiuni universale. Și el ca autor și creația lui devine contemporană cu orice prezent. Asta a încercat să facă Dan Tudor: să aducă acea lume, situațiile toate, într-o lume foarte apropiată nouă. Nu chiar în prezent, dar vine într-o lume pe care o cunoaștem cu toții și această lume este o lume a mafiei italiene. Se poate spune și așa pentru că acțiunea se petrece în Italia și acești bădărani pot fi niște mafioți care, după regulile mafiei, își țin familia, au niște rigori stricte. Femeile nu au drepturi ca orice femeie …aici intervine gândul acesta foarte contemporan prin care el încearcă să intre în rezonanță cu fiecare dintre spectatori’, a mai spus Ștefănescu.

La rândul său, Mircea Albulescu a afirmat că actorii și realizatorii spectacolului au obligația ca această piesă care a fost jucată până acum de sute de ori în lume să o prezinte publicului și altfel. ‘Această piesă a fost scrisă când a fost scrisă și a fost jucată în lume de sute de ori. Haide, noi, cu Dan Tudor, să o mai jucăm o dată! De ce? Și atunci apare această nevoie, această obligație morală față de dvs. să aducem un punct de vedere în legătură cu demersul acesta. De ce să mai montăm piesa aceasta? Și Dan Tudor, care mi-a fost student — n-am ce face, sunt o babă bătrână — a găsit o posibilitate ca această punte între scrisul de acum sute de ani și subiectul să fie într-un fel înțeleasă și, mai mult, gustată, să vă placă și să și aplaudați de bucurie. Demersul nostru față de dvs., spectatorii noștri, este dacă vă putem deschide o clipă ochii dumneavoastră și să spunem că e adevărat că a fost scrisă așa, dar poate fi citită și ușor altfel’, a spus Albulescu.

Acesta a mai afirmat că piesa va fi jucată pe scena Naționalului craiovean, însă din montarea de la București nu lipsește nici un ac. ‘Știți ce înseamnă aia un ac? Un ac nu lipsește …decorul, replicile, costumele, totul. Toată distribuția va fi aici’, a spus Albulescu.

Spectacolul ‘Bădăranii’, în regia lui Dan Tudor, îi are în distribuție pe Mircea Albulescu, Costel Constantin, Gheorghe Visu, Eusebiu Ștefănescu, Adriana Trandafir, Cecilia Barbora, Gabriela Popescu, Miriam Rizea, Adrian Anghel, Sergiu Flesner, Alexandru Stanciu, Horia Muntean, Walid Ellenthey, Dan Apavaloaiei. Scenografia este semnată Corina Gramosteanu, muzica originală — Vlaicu Golcea, iar mișcarea scenică — Florin Fieroiu.

Sursa: AGERPRES

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here