Actorul Ion Besoiu a revenit pe scena sibiană în premiera spectacolului “La Hanul lui Ghiță”

0
115
Ion BesoiuMaestrul Ion Besoiu a revenit pe scena din orașul său natal la premiera spectacolului “La Hanul Ghiță”, el interpretând, în fața a peste 700 de spectatori prezenți în sala Casei de Cultură din Sibiu, alături de alături de peste o sută de artiști ai celui mai vechi ansamblu profesionist de dansuri populare din România – “Junii Sibiului”.

“Nu m-ați mai văzut (pe scenă la Sibiu n.r.) de când am jucat ‘Comedia de modă veche’ la Teatrul ‘Radu Stanca’. Nu e prima colaborare cu ”Junii Sibiului”, a precizat duminică seara, pentru AGERPRES, Ion Besoiu. El a mai colaborat cu artiștii de la “Junii Sibiului” înainte de 1989.

După ce anul trecut am realizat spectacolul despre târgul din Piața Mare, în acest an am venit cu această premieră, ‘La Hanul lui Ghiță’.

De șase ani de zile creăm tot alt gen de spectacole, teatru, muzică, dans, fapt unic pentru un ansamblu de acest gen, din România. Pe scena din această seară au fost peste o sută de artiști de la ‘Junii Sibiului'”, a precizat coregrafa Silvia Macrea, directoarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul Junii” Sibiu.

Artiștii de la “Junii Sibiului” au reușit timp de trei ore au reușit să creeze atmosfera de han de acum 200 de ani, prin joc, dans, teatru și chiar și film, ei fiind lăudați la final de Ion Besoiu, care a fost invitatul special al spectacolului în rolul povestitorului. Un popor care are un asemenea folclor și o asemenea mitologie nu o să piară niciodată”, a spus maestrul Ion Besoiu.

Și maestrul Theodor Vasilescu, cel care a realizat scenariul, dar a contribuit și la regia și coregrafia spectacolului, a marcat importanța premierei “La Hanul lui Ghiță”. În mod inedit, rolul hangiului a fost interpretat de operatorul video al ansamblului “Junii Sibiului”.

Spectacolul a adus în fața spectatorilor atmosfera unui han din Transilvania, unde au poposit personaje vestite precum Anton Pann, Iancu Jianu, alături de grupuri de târgoveți brașoveni, călători bănățeni, bulgari, moldoveni și făgărășeni.

Aceștia au fost întâmpinați de hangiul Ghiță, soțioara sa Anița și servitorul Gavrilă cu bucate și băuturi alese. Petrecerea de la han a fost animată de aceste grupuri de călători, care s-au întrecut în cântece și jocuri specifice zonei pe care o reprezintă, protagoniști fiind membrii ansamblurilor “Ceata Junilor” și “Cindrelul — Junii Sibiului”.

Spectacolul “La Hanul lui Ghiță” a marcat debutul celei de a 15-a ediții a Festivalului Național de Folclor “Ioan Macrea”, care se va desfășura la Casa de Cultură din Sibiu, până pe 21 noiembrie. La acest festival vor participa 600 de artiști din toată țara.

Sursa: AGERPRES

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here