Actorul Teodor Corban, nominalizat pentru “Ursul de Argint”

0
219
Teodor CorbanTeodor Corban, actorul principal din filmul “Aferim!” în regia lui Radu Jude, a fost nominalizat pentru Ursul de Argint, premiul de interpretare masculină, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

“Este prima dată când sunt nominalizat la un premiu atât de important”, a declarat Teodor Corban.

“Aferim!” este singurul lungmetraj românesc inclus în competiţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului Internaţional de la Berlin. Premiera mondială a filmului este programată pentru miercuri, 11 februarie.

Cea mai recentă prezenţă românească în competiţia oficială a Festivalului de film de la Berlin a fost acum doi ani. Atunci, pelicula “Poziţia Copilului”, al lui Călin Peter Netzer, a câştigat trofeul “Ursul de Aur” pentru cel mai bun film.

Pentru trofeul acordat celui mai bun actor vor concura, printre alții, Christian Bale în filmul “Knights of Cups” semnat de Terrence Malick, James Franco în “Queen of the Desert” al lui Werner Herzog, polonezul Janusz Gajos (cunoscut publicului cinefil pentru rolul său din “Trei Culori: Alb” în regia lui lui Krzysztof Kieslowski) în “Body” regizat de Malgorzata Szumowska sau actorul și regizorul chinez Wen Jiang (nominalizat pentru Palme d’Or în 2000, precum și pentru Leul de Aur în 1994 și 2007) în filmul “Gone with the Bullets”.

În “AFERIM!” Teodor Corban intepretează rolul zapciului Costandin pornit în căutarea unui rob fugar în Țara Românească a începutului de secol XIX.

 Teodor Corban a colaborat cu regizori celebri de-a lungul celor 25 de ani de experiență pe scena teatrului românesc. Primul regizor de film care l-a descoperit și l-a distribuit într-un rol secundar a fost Corneliu Porumboiu în scurtmetrajul studențesc “Călătorie la oraș” (2003). Acesta a fost premiat în cadrul secțiunii Cinéfondation de la Cannes.

A fost începutul unei frumoase colaborări cu Porumboiu. Rolul principal din “A fost sau n-a fost?” (2006) i-a adus lui Corban primul său premiu din cariera de film – Premiul Special la Festivalul de la Cottbus. Au urmat o serie de roluri secundare în filme de referință precum: “California Dreamin’ (nesfârșit)” (regia Cristian Nemescu, 2007), câștigătorul Palme d’Or al lui “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007) și “După dealuri” (2012) regizate de Cristian Mungiu, precum și câștigătorul Ursului de Aur – “Poziția copilului“(regia Călin Peter Netzer, 2013).

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here