Actrița Luminița Gheorghiu, la 65 de ani: “Cea mai frumoasă aniversare o să fie când o să împlinesc 80 de ani”

0
504

14622733Actrița Luminița Gheorghiu, care luni a împlinit 65 de ani, a declarat pentru Agerpres, că își dorește să primească scenarii care să îi dea posibilitatea să se desfășoare și care să fie adevărate “partituri”.

“Un virtuoz al unui instrument se poate desfășura în plenitudinea inspirației sale dacă partitura este ofertantă și mai greu pe game”, a arătat actrița.

Luminița Gheorghiu își iubește toate rolurile carierei sale în egală măsură.

“Nu pot să fiu rea cu vreunul dintre copiii mei. Mai mari, mai mici, pe toate (rolurile — n.r.) le iubesc”, a spus aceasta.

Actrița a mărturisit că își dorește să se întoarcă în curând pe scena Teatrului Metropolis, în spectacolul “Baba care ascultă ABBA” în regia lui Theo Herghelegiu.

Ziua de naștere o va petrece alături de familie și adaugă faptul că, dacă ar fi să aleagă aniversarea preferată, aceasta ar fi în viitor.

“Cea mai frumoasă aniversare o să fie când o să împlinesc 80 de ani”, a mai spus Luminița Gheorghiu.

Scurtă biografie

Actrița Luminița Gheorghiu s-a născut la 1 septembrie 1949, la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1972, la clasa lui Ion Cojar.

În primii ani de carieră a interpretat numeroase roluri pe scenele Studioului Casandra, ale Teatrului “Mihai Eminescu” din Botoșani (1972-1975) și ale Teatrului Tineretului din Piatra Neamț. A fost Măriuca în “Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri, Victorița în “O fată imposibilă” de Virgil Stoenescu, Ciocârlia în “Tinerețe fără bătrânețe” de Eduard Covali, regia Cătălina Buzoianu.

A jucat în producții românești importante, precum “Secvențe”, regia Alexandru Tatos, “Fapt divers”, regia Andrei Blaier, “Moromeții” și “Stare de fapt”, regia Stere Gulea, și “Prea târziu”, regia Lucian Pintilie.

Pentru rolul asistentei medicale Mioara Avram din “Moartea domnului Lăzărescu” de Cristi Puiu, Luminița Gheorghiu a obținut, în 2005, premiul Bayard d’Or pentru cea mai bună actriță la Festivalul Fimului Francofon, desfășurat în Belgia. Pelicula a câștigat premiul secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes din 2005 și a fost distribuită în țări din Europa, în Statele Unite și în Mexic.

Protagonistă a filmului “Poziția copilului” în regia lui Călin Netzer, care a câștigat premiul Ursul de Aur la Berlinala 2013, Luminița Gheorghiu a fost una dintre actrițele cotate cu șanse mari la premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună actriță, în cadrul marelui eveniment.

Sursa: agerpres.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here