Ce este adevărat și ce este fals din toate informațiile ce ne parvin? Cât este mit sau superstiție? Cât trebuie să credem din ce auzim? Sunt bazate pe realitate sfaturile pe care le citim sau le auzim?
Este adevărat că trebuie să te speli pe dinți abia la o oră după masă?
Este un sfat nefondat. Recomandarea medicilor stomatologi este să te speli imediat ce mănânci pentru evitarea depunerii tartrului și a formării cariilor. Dacă se consumă citrice, roșii, sucuri, în general alimente acide, smalțul dinților devine sensibil. În acest caz, o simplă clătire cu apă rece este de ajuns.
Este adevărat că faci febră dacă mănânci cretă?
Sulfatul de calciu, din care este făcută creta albă care se folosește în școli, este un aditiv alimentar ce reglează aciditatea. În industria alimentară, el este adăugat în produsele lactate, în brânza procesată sau nematurată, mai ales, ca stabilizator sau agent de îngroșare. Această sare a calciului cu acidul sulfuric este prezentă. de asemenea, în ouă, cereale, condimente, sosuri, înghețată, produse de patiserie și altele. În natură, se găsește sub formă de gips, de anhidru (ipsos), materiale utilizate în medicină pentru realizarea aparatelor pentru fixarea membrelor fracturate. Așadar, îți poate crește temperatura de la cretă? Răspunsul este „nu”, nu este adevărat, acesta este doar un mit care circulă printre copiii sau adolescenții care nu au chef cursuri… 🙂
Dacă stai prea aproape de televizor vei avea probleme cu vederea?
În secolul trecut, prin anii 50, primele televizoare emiteau radiații, iar oamenii care stăteau prea aproape riscau să sufere de probleme oculare. Acest lucru nu mai este valabil astăzi, odată cu apariția televizoarelor performante. Specialiștii spun că miopia este ereditară. Tot ei avertizează asupra distanței pe care trebuie să o păstrăm când citim sau privim la TV, o distanță prea mică obosește ochii. Dar de aici, până la probleme serioase e cale lungă. Deci nu, ochii nu-ți pot fi afectați doar dintr-atât! Chiar dacă părerea aceasta nu este adevărată, este sănătos să stai la o distanță optimă.
Ne afectează cumva sănătatea viermii de fructe?
Întâlnim cireșe, prune, mere cu viermi și tendința este să nu le mai consumăm. Cum și dacă ne afectează dacă-i înghițim? Nu ne afectează, deoarece ei nu rezistă prea mult în organism, fiind distruși destul de rapid de acidul gastric. Persoanele mai sensibile din punct de vedere emoțional, iau, însă, de multe ori decizia să nu mai continue să mănânce fructele dacă au văzut respectivele larve. Ar trebui să știe că nu li se va face rău. Deci, dacă s-a întâmplat să-i înghițiți, nu vă faceți griji inutile.
Machiajul favorizează apariția acneei? – Adevărat sau fals?
Acneea apare din cauza unui stil de viață nesănătos (alimentație bogată în zaharuri, cofeină, cacao, grăsimi – zi după zi, uneori în exces), a unor dezechilibre hormonale, a stresului, a lipsei de somn. Machiajul nu favorizează apariția acneei, însă trebuie să dăm atenție ritualului de demachiere, înainte să mergem la somn. Acneea nu este o boală infecțioasă și nici una contagioasă. Așadar, nu este adevărat că machiajul favorizează acneea.
Te invit să afli și despre Invenții care au propulsat omenirea.
Mihaela Mușetescu