Adevărul ca pâine a vieţii

0
111

adevarCredincioşii români-ortodocşi  când rostesc rugăciunea ”Tatăl nostru” se roagă atât pentru ”pâinea noastră cea de toate zilele” cât şi pentru ”pâinea noastră cea spre fiinţă”. Ei au înţeles că ceea ce au nevoie este mai mult decât o pâine de toate zilele. Ei se roagă pentru pâinea metafizică, pentru pâinea vieţii . Nu este de fapt nici o contradicţie între ”pâinea de toate zilele” şi  ”pâinea cea spre fiinţă”, totuşi expresia  ”pâine spre fiinţă” deschide o perspectivă mult mai profundă decât prima, anume o perspectivă euharistică. Hristos, pâinea vieţii să ne devină pâinea de toate zilele, pentru a putea primi adevărata viaţă.

”În sudoarea feţei tale îţi vei mânca pâinea ta” (Gen 3,19). Tradiţia ortodoxă este recunoscută pe bună dreptate ca o tradiţie ascetică, pentru că ea este conştientă de faptul că nu există adevăr fără efort. Creştinul occidental lejer,”postmodern” are mult de învăţat de aici. Abia în viaţa eshatologică vom primi ”pâinea” fără transpiraţie: ”Şi Duhul şi mireasa zic: Vino. Şi cel ce aude să zică: Vino. Şi cel însetat să vină, cel ce voieşte să ia în dar apa vieţii” (Apoc 22,17).

În trecerea prin istorie este nevoie de osteneală şi efort. Efortul pentru pâine nu este doar unul pentru supravieţuire, ci constituie o căutare metafizică a ”pâinii spre fiinţă”,  adică a adevărului existenţei. Acest adevăr revelat în Hristos potoleşte foamea ontologică de Dumnezeu a omului. ”Iisus le-a zis: eu sunt pâinea vieţii; cel ce vine la Mine nu va flămânzi şi cel ce crede în Mine nu va înseta niciodatâ” (Ioan 6,35).

”Pe urmele iubirii”, Daniel Munteanu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here