ADN-ul poate fi decodat în 90 de minute

0
92

adnO companie de profil din California  a dezvoltat un dispozitiv, cu dimensiuni relativ  mici, care poate scana ADN-ul în mai puțin de două ore.

După cum relata publicația online Raw Story, RapidHIT 200 este un dispozitiv care depășește cu mult metodele actuale, care au nevoie de cel puțin două zile pentru a genera un profil ADN dintr-o probă, într-un laborator criminalistică. Sistemul poate procesa până la opt probe simultan în cartușe de unică folosință autonome.

Aparatulul, cu dimensiuni asemănătoare cu ale unei imprimante de birou, a fost dezvoltat de compania IntegenX din California. Din probele colectate precum  tampoane bucale, mucuri de tigară sau țesături poate genera un profil ADN în aproximativ 90 de minute. După acestă procedură, ADN-ul este  introdus într-o bază de date și verificat pentru a găsi un profilul corespunzător.

Aparatul costă 250.000 $ și este deja utilizat în state precum Australia, China, Rusia și alte țări din Africa și Europa.

Documentele Departamentului de Securitate Internă sugerează că agențiile de informații și cele militare speră  să poată utiliza testarea ADN pentru a identifica rapid factori cum ar fi sexul și etnia care nu sunt revelate în prezent de alte sisteme de acest gen.

Guvernul SUA va testa în curând aparatul în taberele de refugiați din Turcia și Thailanda pentru a verifica dacă familiile care solicită azil în Statele Unite sunt cu adevărat înrudite. Testarea ADN va fi voluntară, a declarat Chris Miles, managerul Departamentului de Securitate Internă, dar refuzul de a face testul ar putea duce la respingerea cererii de azil. Miles, spunea că oficialii de la imigrări sunt interesați în utilizarea RapidHIT 200 pentru a se asigura că toți copii care intră în SUA împărtășesc același ADN cu adulţii de care sunt însoţiţi, sperând astfel să reducă traficul de ființe umane.

Departamentul de Securitate asigură că nu va păstra o evidență ADN pentru refugiații testați, dar că ar putea introduce un cadru legal pentru colectarea de date ADN pentru oricine aspiră la statutul de imigrant cu acte în regulă.

IntegenX susține că dispozitivul va împiedica arestări și condamnări abuzive și că va reduce semnificativ cazurile de abuzuri sexuale rămase nerezolvate, deși un purtător de cuvânt admite RapidHIT 200 nu poate distinge ADN-ul unui individ în fluidele corporale combinate.

În pofida faptului că dispozitivul ar putea ajuta la rezolvarea rapidă a unor cazuri și ar putea reduce semnificativ timpii morți, o serie de avocați se tem că agențiile de aplicare a legii vor utiliza dispozitivele pentru a aduna și păstra tot mai multe profiluri ADN. În prezent, cel putin 28 de state dețin profilurile ADN ale celor care au fost acuzați că au comis diferite delicte, chiar dacă ei nu au fost condamnați.

Un purtător de cuvânt pentru IntegenX a declarat că FBI a purtat tratative cu parlamentarii pentru un proiect de lege prin au propus să se furnizeze aceste dispozitive pentru testarea ADN în secțiile de poliție care vor fi de asemenea conectate la baza de date națională.

Sistemul RapidHIT200 se remarcă prin rapiditatea şi acuratețea de prelucrare a datelor, în afara unui spațiu standard de laborator, întregul sistem fiind portabil, poate fi transportat şi utilizat oriunde. De asemenea sistemul permite rularea unei analize ADN, direct la locul infracțiunii, fără a fi nevoie de un specialist.

Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here