Adolescenţii şi conflictele interioare

0
674

Adolescenţii şi conflictele interioare.

Adolescenţii se luptă cu multe gânduri, cu temeri, au multe întrebări şi îşi doresc răspunsuri. Întrebări precum “Cine sunt eu?”, “Sunt în stare să fac asta?”, “Sunt un om bun?”, “Ce se va întâmpla când termin şcoala?”, îi ţin într-o tensiune la care se mai pot adăuga sentimente de competiţie, invidie sau chiar  ura faţă de colegi sau prieteni, amestecate cu compasiune, dragoste, devotament.

adolescentaCând între ceea ce nu-şi poate reprezenta sau accepta un adolescent (de exemplu: sunt invidios sau rău) şi ceea ce poate trăi sau admite (ex: sunt un prieten bun) se produce un dezechilibru, se naşte un conflict interior pe care nu ştie întotdeauna cum să-l gestioneze.

Îi este ruşine şi teamă să vorbească despre ceea ce simte, nu ştie cu cine să vorbească ca să fie înţeles şi trăieşte cu  aceasta tensiune în suflet până când se găseşte o “supapă” prin care aceasta se mai eliberează. Fie că face sau spune ceva mai nepotrivit atunci când iese la suprafaţă “răutatea”, fie că se autosabotează ca să nu fie întotdeauna “cel bun”, pentru că el simte că uneori este şi “cel rău”.

Oricât de mult îşi doreşte fiecare, adult sau adolescent, să fie numai bun (corect, cinstit, loial, curajos, încrezător, înţelept), tot atât de mult ar trebui să înţeleagă că nu este posibil.

În aceeaşi măsură în care există calităţi plăcute, pozitive, pot exista şi opusele primelor, cele neplăcute, considerate negative. Aceasta polaritate există în interiorul fiecăruia, prin urmare şi în sufletul unui adolescent. Şi întotdeauna va exista şi o luptă interioară care se dă pentru a găsi o soluţie în rezolvarea acestui conflict.

Rezolvarea începe în primul rând cu conştientizarea acestui adevăr, anume că le avem pe toate în noi şi că le putem manifesta pe toate în anumite situaţii, într-o măsură sau alta.

Negarea aspectelor negative nu duce la dispariţia lor, ci doar la reprimare (ascundere).

Şi cu cât sunt mai mult reprimate, nu le vom cunoaşte puterea, intensitatea sau modul de manifestare.

“Trebuie să fii întotdeauna cuminte!”, “Să nu minţi niciodată!”, “Trebuie să fii mereu curajos!”, “Trebuie să fii cel mai bun!” – acestea şi tot ceea ce părinţii mai spun copiilor ca îndemnuri, pot fi factori declanşatori ai sentimentelor de ruşine şi de vinovăţie care atrag după ele ascunderea altor trăiri negative.

Niciun copil nu s-a născut “sfânt” şi va mai greşi din când în când, iar dacă părinţii îşi doresc să-l aibă numai “sfânt”, copilul va face orice ca să-şi ascundă anumite slăbiciuni, trăiri negative, din teamă sau ruşine că dezamăgeşte.

În adolescenţă, lucrurile sunt chiar mai complicate, ţinând cont de extremizarea unor trăiri interioare, dar exact atunci când lucrurile sunt mai complicate, atunci este mai important ca părinţii să le fie alături. Doar că altfel decât până atunci.

Vechile reguli nu mai sunt de folos, adolescenţii au nevoie să înţeleagă ce se întâmplă cu ei şi să nu le fie teamă de ceea ce simt.

Şi mai au nevoie de înţelepciunea adulţilor, care să îi ajute să se cunoască mai profund şi să nu se judece. Este o misiune foarte grea pentru părinţi, dar nu imposibilă. Aceştia au datoria de a-i ajuta să îşi înţeleagă stările, trăirile, nu de a le nega.

Conflictele interioare nu se pot rezolva ignorându-le.

Adolescenţii nu ştiu cum să le facă faţă singuri. Părinţii, de multe ori din dorinţa de a avea nişte copii perfecţi, pun o presiune suplimentară pe ei şi starea de conflict se accentuează. A avea un copil sănătos înseamnă a-l ajuta pe copil să găsească un echilibru sufletesc, care începe cu înţelegerea mai profundă a trăirilor.

Când părinţii se simt depăşiţi de această misiune şi nu ştiu cum să o ducă mai departe, pot apela la poveşti, la metafore, care ating sufletul adolescenţilor mult mai uşor, chiar dacă metoda pare desueta.

Când un adolescent este prins în capcana lui “a fi bun sau rău”, o simplă poveste îl poate lăsa să găsească singur răspunsul cel mai potrivit, fără ca părintele să îi impună ceva sau să îl influenţeze.

Sursa: intrenoiparintii.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here