Aeroporturile. Știați că…?

0
724
Termenul de „aeroport” (airport în orginal, în engleză) a fost folosit pentru prima dată într-un articol din The New York Times? Autorul lui, pilotul și inventatorul Alberto Santos-Dumont, l-a rostit în cadrul unui interviu pentru renumitul ziar în timpul unei vizite în New York.

aeroportulCea mai lungă pistă din lume este situată în Tibet și aparține aeroprtului situat la cea mai înaltă altitudine din lume? Pista, care deservește aeroportul Qamdo Bangda din Tibet, are o dimensiune de 5,5 kilometri. Ea este atât de lungă întrucât la acea altitudine (4,334 metri) avioanele au nevoie de mai mult spațiu pentru decolare și aterizare datorită aerului rarefiat.

Aeroportul Ulyanovsk Vostochny din Rusia deține cea mai lată pistă din lume? Aceasta are o lățime de 105 metri și este a doua ca lungime din lume.

În lume există 43,867 de aeroporturi? Această cifră este prezentată în raportul CIA pentru anul 2009. SUA dețin peste o treime din numărul total de aeroporturi ale lumii, adică 15,095. Pe locul doi se situează Brazilia cu 4,000 de aeroporturi; aici se afla cu peste 600 mai mult decât întreaga Uniune Europeană cu doar 3,391.

Cel mai vechi aeroport comercial încă funcțional din lume este cel din Sydeny?

Aeroportul australian și-a început activitatea în ianuarie 1920. Cel mai vechi aeroport încă funcțional din Europa este Schiphol din Amsterdam, Olanda. Primul avion comercial a decolat de aici în decembrie 1920 după ce înainte fusese un aeroport exclusiv pentru uz militar.

Deși majoritatea aeroporturilor poartă numele orașului pe care îl deservesc, de obicei cel mai mare oraș apropiat, sau al unor personalități din industria aeronautică, unele aeroporturi poartă nume de cântăreți, fotbaliști sau clerici? De exemplu, aeroportul din Liverpool se numește John Lennon (cântăreț, trupa Beatles); cel din Belfast se numește George Best (fotbalist); cel din Teheran se numește Imam Khomeini (liderul Revoluției Islamice din Iran).

Orașul Vancouver din Canada este deservit de cel mai mare număr de aeroporturi? Nu mai puțin de 7 aeroporturi, din care cel mai deprtat este situat la 59 de kilometri de oraș, deservesc acest oraș din Columbia Britanica. Câte 5 aeroporturi deservesc orașele New York și Los Angeles, din SUA; în Europa orașul Londra are 4 aeroporturi în apropiere.

Cel mai aglomerat aeroport din lume, după numărul de pasageri traficați anual, este cel din Atlanta?

Peste 89 de milioane de pasageri (89,379,287 mai exact) au călătorit în 2009 prin acest aeroport. Cel mai aglomerat aeroport din Europa este Heathrow din Londra.

Aeroportul londoez Heathrow este cel mai mare din lume din punct de vedere al traficului internațional de pasageri?

Deși ca număr total de pasageri se situează după cele două aeroporturi americane din Atlanta și Chicago, Heathrow este punctul de trecere principal pentru traficul internațional.

Henri Coandă din București-Otopeni este al 79-lea în topul celor mai mari aeroporturi din Europa din punct de vedere al traficului de pasageri? Aproximativ 4.5 milioane de călători au decolat/aterizat de pe Otopeni în 2009, cu 10% mai puțin decât în anul precedent. Prin comparație, aeroportul din Budapesta este pe locul 45, iar cel din Sofia pe locul 99.

Sursa: stiati-ca.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here