Aerul conditionat. Știați că…?

0
201

aparat aer conditionat…Oamenii au găsit soluții să-și răcească locuințele din cele mai vechi timpuri? Astfel, romanii reglau temparatura locuințelor construind canale în zidurile caselor prin care, vara, circula apă rece. Totuși, doar cei bogați aveau acces la această metodă. Într-o formă mai avansată, astfel de soluții se regăsesc și astăzi în lume.

…Primele aparate de aer condiționat destinate utilizării pe scară largă au fost concepute în 1902? Willis Carrier, un intreprinzător american, este autorul acestei invenții. Compania lui producea soluții de climatizare pentru mediul industrial.

…Primul ventilator a fost construit în China, în timpul dinastiei Han? Inventatorul, Ding Huan, a conceput un ventilator format din 7 pale în lungime de 3 metri cu acționare manuală, folosit pentru răcirea aerului.

…Primul sistem de ventilație mecanic a fost folosit în Orientul Mijlociu și India? Acesta era format dintr-o pală (punkah) prinsă în tavan și acționată manual de către servitori printr-o fâșie de pânză. Cunoscut înca din secolul 8, sistemul a început să fie larg răspândit în India începând cu secolele 18-19,  iar variante moderne acționate  electric, mai sunt întâlnite și astăzi.

…Termenul „aer condiționat“ a fost inventat de către Stuart W. Cramer în 1906? El caută o soluție care să permită nu doar controlul temperaturii aerului („răcirea aerului”) , ci și a umidității lui, de aici și nevoia unui nou termen care să denumească acest proces.

…Primul ventilator de tavan a fost inventat de către inginerul german Philip Diehl, în 1882? Inventatorul și-a perfecționat invenția adăugându-i un mecanism de oscilare dar și o instalație de iluminat.

…Alexander Sablukov, un militar rus, a inventat primul ventilator centrifugal? Invenția, datând din 1832, a fost denumită „pompa de aer” și a fost folosită în minele de cărbuni si fabrici.

…Freonul a fost inventat în 1928 de către Thomas Midgley, Jr.? El înlocuia substanțele periculoase folosite până atunci pentru răcire: amoniac, dioxid de sulf etc. Totuși, nici freonul nu este lipsit de pericole: poate cauza asfixierea (în cantități mari) și are efecte negative asupra mediului, în prezent fiind din ce în ce mai puțin folosit. Termenul „freon” este marcă înregistrată a companiei DuPont.

…Un aparat de aer condiționat neîntreținut poate cauza pneumonie? Legionella pneumophilaeste numele bacteriei care se dezvoltă în mediul umed și neigienizat al aparatelor de aer condiționat neîntreținute și care cauzează o boală gravă denumită popular „boala legionarului”.

…Compania Packard este cea care a introdus pentru prima dată un sistem de aer condiționat în mașinile pe care le producea? Acesta era opțional, costa 274 de dolari (echivalentul a peste 4000 de dolari în zilele noastre), ocupa întreg portbagajul mașinii și nu prea era eficient.

Sursa: stiati-ca.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here