“Agonia spiritului”, dialog între un cărturar cu anvergură enciclopedică şi un scriitor de formaţie filosofică

0
257

ateneu - Agonia spirituluiDialog despre “agonia spiritului”

Luni, 17 noiembrie 2014, de la ora 19:00, la Ateneu, un cărturar cu anvergură enciclopedică (Virgil Nemoianu) şi un scriitor de formaţie filosofică (Sorin Lavric) vor avea un dialog despre “Agonia spiritului”. Totodată, va fi lansată cartea „Trilogia romantismului”, volumul al II-lea al ediției de opere Virgil Nemoianu, publicat la editura Spandugino. Evenimentul face parte din „Conferințele Ateneului Român”, iar intrarea este liberă pentru studenți.

Nu va fi o şuetă în care se vor schimba amabilităţi plictisitoare, ci un dialog intens în marginea câtorva teme stringente: 1) ce este un act spiritual. 2) unde găsim modele spirituale pentru tineri 3) de ce modelele sunt ignorate astăzi, informează organizatorii evenimentului cultural.

Ce pot face Virgil Nemoianu şi Sorin Lavric în faţa acestor crize?

Le pot numi şi le pot pune diagosticul, confirmând că, atunci când e vorba de adevăr, frumuseţe şi bine, intelectualii nu pot abdica de la câteva reguli elementare de onestitate culturală. Tocmai de aceea agonia spiritului, departe de a fi un indiciu sumbru a ce va urma, poate fi semnul unei insănătoşiri a generaţiilor tinere.

Virgil Nemoianu este născut la Bucureşti, dar trăieşte de aproape 25 de ani în Statele Unite.

Deţine Catedra specială „William J. Bayron Distinguished Professorship” la Universitatea Catolică din capitala Statelor Unite. A mai predat la universităţi din Bucureşti, Londra, Cambridge, Amsterdam, Cincinnati şi California (Berkeley), a ţinut conferinţe şi a prezentat comunicări la circa 50 de universităţi din Europa şi din America de Nord. Este autor a peste 15 cărţi şi 600 de articole şi recenzii apărute în România, Elveţia, Anglia, Statele Unite, Olanda, Canada, Germania, Ungaria şi în alte ţări. Domeniile sale de specialitate sunt romantismul european, teoria literaturii şi istoria intelectuală a secolelor al XIX-lea şi al XX-lea. Lucrări literare: Simptome (1968) şi Arhipelag interior (1994).

Deţine titlul de doctor honoris causa al Universităţii din Cluj-Napoca. Între 1979 şi 1994 a fost director al programului de literatură comparată la Catholic University of America, iar între 1989 si 1991, prorector-asociat al aceleiaşi universităţi. Este membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe.

A făcut parte din conducerea secţiei de romantism comparat şi a secţiei de studii europene a Asociaţiei de Limbi Moderne din Statele Unite.

În prezent este vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată; el este si membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Criticilor şi Cercetătorilor Literari din SUA.

Sorin Lavric s-a născut la 27 noiembrie 1967, la Turnu-Severin.

Studii universitare la Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală; Institutul Medico-Farmaceutic „Carol Davila” (1987-1993); Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti (1991-1996). Doctorat în filozofie la Universitatea din Bucureşti (2005). Scrieri: Cartea de Crăciun (Humanitas, 1997); Ontologia lui Noica. O exegeză (Humanitas, 2005); Noica şi Mişcarea Legionară (Humanitas, 2007) Traduceri (împreună cu Bogdan Mincă): Martin Heidegger, Parmenide (Humanitas, 2001); Martin Heidegger, Problemele fundamentale ale fenomenologiei (H11umanitas, 2006).

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here