Albăstrelele….știați că?

0
381

albastreleAlbăstrelele sunt niste buruiene de cultură, specifică în lanurile de grâu şi secară, uneori pe marginea drumurilor rurale, prin locuri pietroase şi uscate din regiunea de câmpie şi deluroasă din întreaga ţară. Flori de culoare albastră, giobuloase termina­le, cete marginale sub formă de pâlnie, cele interne mici cu nuanţe spre viola­ceu.

Compoziţie chimică

Albăstrelele contin poliine (centaur x), poliene (cen­taur y); substanţe amare: centaurină; un glicozid: cicorina; mucilaeti; taninuri, un antocian glicozidic: anina antocianidine săruri de pota­siu şi mangan etc.

Albăstrelele – Recomandări

Astringent și antiinflamator în oftalmologie. Are acţiune diuretică. Intră în compoziţia unor ceaiuri medicinale. Este un colorant vegetal lipsit de toxicitate.

Mod de preparare şi administrare

Florile marginale (Flores Cyam sine receptaculis): — florile marginale şi tubulare cu receptacul (Flores Cyani cum receptaculis). Ambele sortimente intră în compoziţia ceaiurilor diuretice are în proporţie de 10- 20%. Se prepară sub formă de infuzie. Pentru spălaturi oculare, se prepară o infuzie din o lingură flori la o cană cu apă.

Contraindicații

Nu prezintă!

Ghidul plantelor medicinal și aromatice de la A la Z

V-ar mai putea interesa şi:

Crăciuniţa… Ştiaţi că?

Șofranul. Ştiaţi că…

Lalelele. Știați că…

Ştiaţi că?…. Atuurile rodiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here