Plante erbacee cu rădăcină fusiformă, albăstrelele au tulpina muchiată cu frunze alterne, liniare, adânc crestate. Florile de pe disc sunt violacee, cu corola regulat tubuloasă, iar cele marginale albastre.
Sinonime: Albăstrița, Clopoţel, Corobatica, Floare-vânătă, Floare-de-grâu, Floarea-paiului, Ghioc, Iarba-frigurilor, Măturice, Tataise, Vinetele, Vinetica-de-camp, Zglăvoc;
Răspândire. Creşte prin locuri uscate, pietroase, pe marginea drumurilor şi mai ales pe lângă lanurile de grâu şi secară.
Organul utilizat, recoltare
Florile ligulate, de culoare albastră se adună numai pe timp uscat, după ce roua s-a ridicat şi în momentul când ele sunt complet deschise. Eliminarea florilor centrale, culese eventual din greşeală, se face înainte de uscare, deoarece din produsul uscat ele se înlătură foarte greu. În cazul uscării cu ajutorul căldurii artificiale, temperatura nu trebuie să depăşească 350C.
Compoziţie chimică, întrebuinţări
În florile marginale se conţin antociane, cumarine, heterozida centaurină, tanin, mucilagii, săruri de K, Mg etc.
Albăstrelele sunt plante medicinale, care se găsesc din belşug în zonele de deal, de câmpie, dar mai ales în lanurile de cereale. Superbele inflorescenţe au importante proprietăţi medicinale, atestate de studii de specialitate din ţară şi din străinătate.
„Administrate mai ales sub formă de extracte, petalele de albăstrele sunt capabile să elimine calculii renali, sunt un bun remediu pentru anorexie, pentru tratarea iritaţiilor oculare, estompează firele albe şi păstrează tinereţea şi supleţea pielii”, ne informează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Sub formă de infuzie se administrează în tratamentul bolilor renale, iar extern sub formă de cataplasme şi spălături în diferite boli de ochi. Întră în compoziţia speciilor medicinale diuretice. Substanţele amare îmbunătăţesc digestia.
Plante medicinale din flora Republicii Moldova (Atlas), Anatolie Nistreanu
Jurnal Spiritual
V-ar mai putea interesa şi: