INEDIT. O scrisoare de la Albert Camus către Jean-Paul Sartre, descoperită în Franţa

0
111

scrisoare de la Albert Camus O scrisoare expediată de Albert Camus lui Jean-Paul Sartre, care oferă un nou punct de vedere despre relaţia amicală dintre cei doi filosofi, a fost descoperită recent în Franţa, transmite AFP.

“Dragul meu Sartre (…) Dă-mi un semn când te întorci şi vom petrece o seară relaxantă împreună”, îi spunea Camus lui Sartre, doi mari filosofi francezi, despre care istoria a reţinut mai degrabă despărţirea lor şi mai puţin prietenia care i-a unit la mijlocul secolului al XX-lea.

Hervé şi Eva Valentin au găsit această scrisoare într-o carte cumpărată de la un colecţionar. Ei sunt ibrari în oraşul Orleans şi organizatori ai unei expoziţii Camus. Scrisoarea va fi expusa în septembrie, la Lourmarin, localitatea în care a fost înmormântat scriitorul,

Scrisoarea, manuscrisă, a fost ataşată în 1966 într-un exemplar din ediţia originală, tipărită în 60 de exemplare, a unui text redactat şi publicat de Sartre, la scurt timp după moartea lui Camus.

Nedatată, scrisoarea provine din perioada cuprinsă între 1943, anul în care s-au cunoscut, şi 1948, când cei doi s-au certat. Din acel moment au încetat să îşi mai vorbească, potrivit experţilor.

Sartre si Camus aveau o relatie amicala si durabila.

Potrivit persoanelor care au descoperit scrisoarea şi care citează expertiza lui Ronald Aronson, “această scrisoare este foarte importantă. Ronald Aronson este specialist american în opera şi viaţa lui Sartre. Ea arată, contrar celor scrise de anumiţi autori, că Sartre şi Camus aveau o relaţie amicală şi durabilă”.

Scrisoarea conţine şi o menţiune la adresa lui Simone de Beauvoir. Ea a fost supranumită “castorul”, o poreclă ce i-a fost dată de Sartre şi pe care o foloseau prietenii apropiaţi ai acestor scriitori.

Scrisoarea expediată de Camus lui Sartre va fi prezentată în expoziţia “Camus de Tipasa à Lourmarin”. Evenimentul va avea loc intre 3 septembrie şi 8 septembrie, la Lourmarin. Atunci se va marca centenarul naşterii scriitorului-filosof, relatează Mediafax, citând France Press.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here