Albert Einstein: rasismul – “cea mai rea boală”

0
389
einsteinAlbert Einstein este renumit în întreaga lume, în primul rând, pentru teoria relativităţii. Ea a fost formulată şi publicată acum 100 de ani si a redefinit credinţele oamenilor despre spaţiu, timp şi gravitaţie.

Dar în ultimii 20 de ani ai vieții sale, Einstein a atras atât admiraţia cât şi antipatia oamenilor, prin promovarea unor legi, diferite de cele ale fizicii, dar apropiate inimii lui.

Cei mai muţi dintre noi ştiu că Albert Einstein a fost un activist anti-război.

Puţini ştiu că  după ce s-a mutat în Statele Unite în 1933, faimosul om de ştiinţă s-a confruntat cu rasismul american. Potrivit autorilor cărţii “Einstein on Race and Racism”, Einstein a fost conştient de similarităţile dintre segregarea rasială din America şi tratamentele aplicate evreilor în Germania, conform publicaţiei Live Science.

Înainte de a se muta în Princeton, New Jersey, Albert Einstein a fost hărţui şi denunţat de nazişti.

Dar ajuns în Statele Unite ale Americii, a constatat că şi aici lumea era separată. Existau unele cinematografe şi şcoli pentru albi şi altele pentru negri. Mai mult, în acea perioadă Universitatea Princeton, nu admitea printre studenţii săi, persoane afro-americane.

Cele mai importante acţiuni pe care le-a întreprins omul de ştiinţă pentru apărarea drepturilor civile a fost în 1946.

Este anul în care care un val de violențe împotriva persoanelor “de culoare” a cuprins Statele Unite ale Americii. Veterani afro-americani din  Al Doilea Război Mondial au fost atacați şi ucişi de-a lungul întregii Americi. Cu toate acestea, media a ignorat eforturile, discursurile şi scrierile lui Albert Einstein cu privire la drepturile civile. Cu toate acestea iată şase moduri, în care fizicianul a sprijinit mișcarea pentru drepturile civile din America.

La scurt timp după ce s-a mutat în America, Einstein susținut o campanie de apărare a  grupului Scottsboro Boys. Acestia era nouă adolescenţi din Alabama, care au fost acuzat pe nedrept în 1931.

Când Princeton Nassau Inn refuzat să închirieze o cameră cântăreţei de culoare Marian Anderson, Einstein a invitat-o acasă ca oaspete al său. Prietenia lor a durat din 1937 până la moartea sa în 1955, iar Anderson a fost binevenită în casa lui Einstein ori de câte ori a vizitat Princeton.

În 1946, când Einstein a ținut un discurs la Universitatea Lincoln din Pennsylvania – instituţie care la momentul respectiv învăţau negri, a acceptat, de asemenea, un grad de onoare. Evenimentul a fost unul deosebit de important, deoarece Einstein, avea obiceiul de a refuza invitaţiile de  ţine discursuri la universităţi. În  cadrul cuvântării sale, omul de ştiinţă a numit rasismul o boală a oamenilor albi.

Einstein a fost un prieten şi un  susţinător al actorului şi solistului de culoare Paul Robeson.

Acesta fusese trecut pe lista neagră din cauza activităţii sale prin care susţinea drepturile civile ale populaţie de afro-americani. Cei doi au lucrat împreună în 1946 la o campanie împotriva relelor tratamente aplicate persoanelor de culoare. În anul 1952, când cariera lui Paul Robeson, era pe sfârşite din cauza apartenenţei rasiale, Einstein l-a invitat la Princeton ca răspuns la atitudinea publicului.

În decursul timpului, Einstein, a susţinut şi a încurajat National Association for the Advancement of Colored People (Asociația Națională pentru Progresul Persoanelor Colorate) şi pe fondatorul acesteia, Web Du Bois.  În anul 1915, la vârsta de 83 de ani du Bois, a fost acuzat că era “agent străin”. Einstein a apărut atunci ca martor  în proces şi a convins judecătorul să renunţe la caz.

În ianuarie 1946, Einstein a publicat un eseu, intitulat “The Negro Question”. El a fost publicat în revista Pageant, în care a numit rasismul “cea mai rea boală”.

Traducere Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here