Albinele infirmier – Vraciul din stup

0
325

albinele melifereAlbinele melifere – mierea medicament. Albinele infirmier.

Printre cele mai harnice insecte de pe planetă, albinele melifere – Apis mellifera, își încetinesc eficiența atunci când se îmbolnăvesc. Ele devin lente și pot chiar să moară.

Însă, se pare că albinele au dezvoltat o modalitate inedită pentru a se menține sănătoase. Ele folosesc albine care hrănesc restul membrilor stupului cu „mierea medicament”, potrivit BBC Earth.

Mierea cu antibiotic – Studiul lui Silvio Erler

Un grup de albine lucrătoare, „albinele infirmiere”, în cazul în care sunt infectate cu un parazit, consumă selectiv mierea care are o cantitate mare antibiotic, afirmă Silvio Erler, profesor la Universitatea din Halle-Wittenberg.

Aceste albine sunt de asemenea responsabile pentru hrănirea cu miere a larvelor și distribuirea acesteia către alți membri ai coloniei. Dacă studiul este corect, ar putea demonstra modul în care albine luptă împotriva bolilor.

În studiu lui Erler, albinelor infirmiere infectate cu un parazit intestinal numit Nosema ceranae, li s-a dat posibilitatea de a alege un tip de miere. Trei sortimente au fost făcute din nectarul de plante – de salcâm, floarea-soarelui și tei. Al patrulea, mierea de mană sau mierea de pădure, a fost făcută din excreţiile dulci ale afidelor. Toate sortimentele de miere sunt cunoscute că au în compoziția lor o anumită cantitate de antibiotic natural.

Albinele cu niveluri mai mari de infecție au avut tendința de a consuma mai multă mierea de floarea-soarelui. Aceasta a avut cea mai puternică activitate antimicrobiană. A redus nivelul de infecție al albinelor cu 7%, în comparație cu mierea de tei.

Albinele melifere – mierea cu capacitate de a lupta împotriva bolilor

Mike Simone-Finström de Universitatea de Stat din Carolina de Nord, a confirmat că „mierea este bogată în micronutrienti, alcaloizi și compuși secundari din plante care sunt sănătoase atât pentru albine cât și pentru om.” De asemenea, studiul a demonstrat că acestea pot crește activitatea genelor imunostimulatoare. A îmbunătățit sănătatea albinelor și capacitatea lor de a lupta împotriva bolii.

Studiul separat, realizat de echipa coordonată de profesorul Erler sugerează că diferitele tipuri de miere sunt eficiente împotriva bolilor diferite. În timp ce mierea de floarea-soarelui este bună la prevenirea dezvoltării bacteriilor care cauzează o afecțiune denumită loca americană sau boala puietului, este mai puțin eficientă împotriva bacteriilor asociate cu loca europeană, împotriva cărora acționează foarte bine mierea de tei.

Următorul pas este ca echipa să investigheze dacă albinele infirmiere, selectează miere din surse diferite, în funcție de infecția cu care se luptă. În cazul în care acest lucru se dovedește a fi corect, se va dezvălui un nivel de îngrijire medicală în stupi care nu se credea posibilă.

Cercetătorii cred că această dezvăluire este extrem de importantă, având în vedere că astăzi, albinele sunt amenințate de boli, schimbări climatice, poluare și noi tehnici agricole.

Dar albinele nu sunt singurele animale care își pot auto-administra leacuri naturale. Dacă oamenii apelează la medicamente, cimpanzei mâncă scoarță amară și frunze aspre care omoară paraziți intestinali. Caprele consumă verdețuri bogate în tanin pentru viermi intestinali. Furnicile de lemn încorporează rășini antimicrobiene din arbori de conifere în cuiburile lor.

Puteți citi și alte articole interesante la rubrica Știință.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here