Albinele pot inversa îmbătrânirea și recunoaște chipuri mai repede decât supercomputerele!

0
882

albina 2

Cum pot albinele să inverseze procesul de îmbătrânire?

Oamenii de știință de la Arizona State University au descoperit că albinele mai bătrâne, inversează efectiv procesul de îmbătrânire a creierului, atunci când preiau responsabilitățile prelucrate în mod normal de albine mult mai tinere.

În timp ce cercetările actuale pe oameni legate de demență se concentrează pe potențiale noi tratamente cu medicamente, alți cercetători sugerează că intervențiile sociale pot fi folosite pentru a încetini sau trata demența legată de vârstă.

Într-un studiu publicat în revista științifică Experimental Gerontology, o echipă de oameni de știință de la ASU și de la the Norwegian University of Life Sciences, condusă de Gro Amdam arată că, păcălind albinele mai în vârstă să realizeze sarcinile sociale din interiorul cuibului determină modificări în structura moleculară a creierelor lor.

Cunoaștem din cercetările anterioare faptul că albinele care stau în stup și se îngrijesc de larve-albinele mici- rămân competente din punct de vedere mental pe toată perioada observației, a afirmat Amdam.

Cu toate acestea, după o perioadă în care se îngrijesc de larve, albinele zboară pentru a colecta hrană și încep foarte rapid procesul de îmbătrânire.

După doar două săptămâni, albinele căutătoare de hrană își pierd aripile și anumite funcții ale creierului, în principiu capacitatea de a învață lucruri noi.

Ne-am întrebat dacă există un fel de maleabilitate în acest proces de îmbătrânire și ne-am întrebat ce s-ar întâmpla dacă aceste albine s-ar întoarce din nou la creșterea larvelor în stup.

Pe perioadă experimentului cercetătorii au scos din stup toate albinele ce aveau grijă de larve și au lăsat doar regina stupului și larvele.

Atunci când albinele în vârstă au revenit în cuib, activitatea s-a diminuat pentru câteva zile dar după aceasta, cateva dintre albinele mature s-au întors la căutarea hranei, în timp ce altele s-au îngrijit de larve.

Cercetătorii au descoperit că după 10 zile peste 50% din albinele mature care s-au ocupat de stup și larve și-au îmbunătățit abilitatea de a învăța lucruri noi.

Comparând creierul albinelor din această cercetare s-a constatat că s-au schimbat două proteine importante. Au descoperit PRX6, o proteină prezentă și la oameni, care protejează împotriva bolilor precum Alzheimer.

Poate că intervențiile sociale, schimbarea modului de reacționare cu mediul înconjurător, este modalitatea cea mai bună de a menține creierul nostru tânăr, spune Amdam.

Cum reușesc albinele să rezolve probleme matematice complexe mai rapid decât supercomputerele?

albina 1Albinele reușesc să rezolve probleme matematice dificile în timp foarte scurt în timp ce supercomputerelor le-ar lua zile întregi.

Oamenii de știință de la Queen Mary University of London and Royal Holloway, University of London au descoperit că albinele reușesc să învețe cel mai scurt traseu între flori și sunt singurele animale ce au această capacitate.

Un vânzător ambulant trebuie să găsească cea mai scurtă cale care să îi permită să viziteze toate locațiile în drumul său.

Un computer rezolvă această problemă comparând lungimile tuturor rutelor posibile înainte de a o alege pe cea corectă.Totuși o albină rezolvă acestea fără asistență computerizată folosind un creier de mărimea unei semințe de iarbă.

Profesorul Lars Chittka de la Queen Mary’s School of Biological and Chemical Sciences afirmă: ”În natură, albinele trebuie să alerge printre sute flori și apoi să găsească calea cea mai scurtă spre casă. Această problemă, asemănătoare cu cea a vânzătorului ambulant ține supercomputerele ocupate pentru mult timp. Studiind modul în care albinele reușesc să rezolve astfel de probleme este posibil să descoperim circuitul neural minim, necesar pentru rezolvarea de situații complexe.

Există o concepție comună, potrivit căreia creierele reduse ca dimensiune constrâng animalele să fie simple mașinării ce funcționează pe bază de reflexe. Dar munca cercetătorilor de mai sus demonstrează că albinele au capacități cognitive avansate, cu un număr limitat de neuroni.

Albinele pot recunoaște chipurile umane

În anul 2005 când Adrian Dyer de la Monash University a pregătit fascinantele insecte să asocieze imagini cu chipuri umane cu anumite gustări dulci, au părut că ar fi capabile să realizeze acest lucru. Dar Martin Giurfa din cadrul universității din Toulousse Franța a pus la îndoială faptul că albinele au învățat să recunoască chipurile umane.

Acesta a spus: ”Deoarece albinele au fost recompensate cu bucățele de zahăr în momentul în care au ales fotografiile, ceea ce au văzut ele de fapt au fost doar niște flori mai ciudate. Cea mai importantă întrebare este ce fel de strategie utilizează acestea pentru a diferenția chipurile umane”. Întrebându-se dacă albinele pot fi capabile să învețe un aranjament relativ a configurației chipurilor umane, Giurfa l-a contactat pe Dyer și i-a sugerat că ar trebuie să testeze în mod sistematic acest aspect pentru a descoperi care caracteristică determină insectele să recunoască chipurile umane.

Împreună cu Aurore Avargues-Weber au încercat să descopere dacă albinele sunt capabile să distingă între imagini simple și chipuri umane.

Folosind imagini simple cu două puncte pe post de ochi, o linie verticală în locul nasului și o linie orizontală pentru gură, Aurore Avargues-Weber a antrenat albinele în mod individual să distingă între chipurile în care caracteristicile au fost adăugate împreună și altele în care caracteristicile au fost realizate separat. Antrenând albinele să viziteze una dintre cele două fețe, fiind recompensate cu o soluție slabă de zahăr s-a testat dacă albina recunoaște modelul după ce ia recompensa și dacă se întoarce la fața corectă.

Deci, pot albinele recunoaște modele diferite dacă acestea sunt aranjate sub formă de figuri umane, dar pot acestea să învețe să clasifice aceste chipuri? Pot fi albinele învățate să diferențieze imaginile ce conțin chipuri de cele care nu conțin și pot acestea să decidă dacă o imagine pe care nu au văzut-o anterior aparține unei anumite categorii?

Pentru a răspunde la aceste întrebări Avargues-Weber a antrenat albinele arătându-le câte 5 perechi de imagini diferite, în patru dintre ele aflându-se un model de puncte și linii, iar în una dintre ele un chip.

Albinele au fost în permanență premiate când au vizitat imaginile cu față umană. După ce a antrenat albinele să recunoască chipurile din imaginile prezentate și oferindu-le recompense pentru aceasta, le-a arătat albinelor o pereche complet nouă de imagini pentru a observa dacă pot alege imaginile în care erau prezente chipurile umane. În mod remarcabil, acestea au reușit.

albina 3Dar cât de puternică este capacitatea albinelor de a procesa informațiile vizuale?

Cum pot acestea să facă față unor figuri complexe? De această dată echipele au realizat imaginile sub formă de fotografii.

Ar putea fi capabile albinele să deosebească fețele de fundaluri astfel încât să poată recunoaște modelul de linii și puncte al feței în momentul în care se înlătura fotografia? În mod uimitor, albinele reușesc asta, dar în momentul în care echipa a încercat să codeze chipurile deplasând poziția relativă a ochilor, nasului și a gurii, albinele nu au mai recunoscut imaginile ca fiind fețe și le-au tratat ca pe modele necunoscute.

Se pare că albinele sunt capabile să recunoască modele care se aseamănă unor chipuri dar nu reușesc să recunoască persoane în mod individual.

Acestea învață caracteristicile ce conturează un model de chip și folosesc această strategie pentru a recunoaște diferite obiecte din mediul lor.

Ce este cu adevărat uimitor este că o insectă cu un creier de dimensiunea unui punct se poate descurca cu acest tip de imagine în timp ce noi avem o întreagă regiune a creierului dedicat acestui lucru. Metoda albinelor de recunoaștere a chipurilor ar putea fi folosită pentru îmbunătățirea sistemelor automate de recunoaștere facială.

Sursa: MessageToEagle.com

V-ar putea interesa și aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here