Album despre România în perioada interbelică

0
655

În anul 1933, tocmai la Leipzig este lansat unul dintre cele mai frumoase și complexe albume foto dedicate României din acele vremuri. Kurt Heilscher, renumitul fotograf care a realizat albumul a poposit și în Bistrița-Năsăud, surprinzând o horă din Rusu Bârgăului

RomaniaClădiri istorice, sate uitate de lume, portul popular din diferite zone ale țării sau peisaje care îți taie respirația, toate au fost surprinse în perioada interbelică de către fotograful neamț Kurt Heilscher, chemat chiar de către Guvernul României pentru realizarea unui album foto, prin care să fie promovată țara noastră în întreaga Europa.

„În anul 1931, am fost invitat de Guvernul român să călătoresc ca oaspete în România și să alcătuiesc o carte asemănătoare celor despre Germania, Spania, Italia, Țările Nordice etc…În ajunul călătoriei mele, un scriitor cunocut m-a întrebat cu mirare: „De ce să-ți pierzi timpul tău scump cu lucrarea aceasta? Ce-o să găsești deosebit în România?” Mulți trebuie să aibă aceeași părere. Ce puțin se știe despre această țară…”, relata Kurt Heilscher la începutul albumului dedicat României.

Doi ani mai târziu, albumul care poartă numele „Rumanien – Landschaft, Bauten, Volksleben” s-a materializat și a fost lansat tocmai în Leipzig. Acesta a fost prefațat de poetul Octavian Goga.

„Pe lângă mulțumirea pe care am simțit-o, lucrând, m-a cuprins și durerea că întreg poporul român este amenințat de un dușman crunt, căci de cultura acestei țări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului: praful civilizației care înăbușe orice viață plină de culoare. Unele sate au și fost învăluite; norul cenușiu acoperă tot mai mult uneltele strămoșești și coloarea veselă a costumelor, înecându-le în monocromia stinsă a modei de pretutindeni. Așa se pierde treptat, un popor cu simț artistic, străvechea sa înfățișare. De aceea am dat în aceste fotografii atâta importanță vieții populare în dauna peisajului. Mi se pare că aș putea salva astfel prin cartea mea, pentru timpurile viitoare, ceea ce încet și continuu este sortit pieririi. Fie ca o soartă prielnică să păstreze încă mult timp poporul acestor munți, văi și câmpii, în frumusețea și spontaneitatea sa”, a completat Heilscher.

Albumul, care a avut în centru România realizat de celebrul fotograf, a fost unul dintre cele mai complexe din acea perioadă. Sunt surprinse clădiri simbol ale României, precum castelul Bran, biserica mănăstirii Voroneț, mănăstirea Putna, Biserica Neagră din Brașov, Lacul Bâlea sau Cheile Bicazului. Au fost surprinse și sate din diferite zone sau portul diferitelor minorități naționale.
Heilscher a poposit și în Bistrița-Năsăud, în albumul său care a ajuns și online cu mai bine de 300 de fotografii, fiind prezentă o horă din Rusu Bârgăului, precum și portretul unei femei îmbrăcate în costum popular din aceeași zonă.

Sursa: mesagerul.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here