Album fotografic de prezentare a obiectivelor arhitecturale populare de la Curtişoara

0
276

Curtisoara-10-august-2010-100Reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj au editat un album fotografic de prezentare a obiectivelor turistice din Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara, gestul lor reprezentând un omagiu pentru artiştii care au realizat casele din respectiva locaţie.

Potrivit directorului Muzeului Judeţean Gorj, Dumitru Hortopan, pentru promovarea instituţiei pe care o conduce, care are în administrare muzeul de la Curtişoara, s-a luat decizia de editare a unui album fotografic de excepţie în care sunt prezentate casele cu specific gorjenesc, cu stâlpii din pridvor al cărui model se regăseşte la Coloana Infinitului, sculptura lui Constantin Brâncuşi.

‘La Muzeul Civilizaţiei Populare de la Curtişoara avem, pe lângă minunatele case ţărăneşti, lăzi de zestre, unelte de ţesut covoare, pânzeturi de in şi marame din borangic, avem mobilier de lemn, obiecte de gospodărie care ne-au fost donate de-a lungul anilor. Avem opere ale neuitatei civilizaţii a lemnului de la Dunărea de Jos, care au fost strămutate în muzeul de la Curtişoara, porţi ţărăneşti care domină împrejurimile, care exprimă dragostea de viaţă a celor care le-au creat. Mai avem aici şi două cule olteneşti, o veche biserică, case ale unor personalităţi marcante ale Gorjului şi ale culturii româneşti’, a spus Dumitru Hortopan.

El a menţionat că albumul este dedicat şi portului tradiţional oltenesc, gorjenesc.

‘Albumul este dedicat nu numai arhitecturii, ci şi costumelor populare gorjeneşti, prezentate de interpreţi ai muzicii populare şi de iubitori ai neîntrecutei arte naţionale româneşti. Albumul este o manifestare a fotografiei artistice şi a tiparului performant, reuşind să surprindă imagini cu lumină naturală, din unghiuri căutate cu un desăvârşit talent, care descoperă realitatea în puritatea culorilor şi o interpretează dându-ne o deosebită satisfacţie spirituală’, a adăugat Hortopan.

Albumul de prezentare va fi expus în toate locaţiile Muzeului Judeţean Gorj, iar doritorii îl vor putea achiziţiona la preţul de 40 lei.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here