Alergiile – ghid practic

0
91

alergiePrin alergie se înțelege o reacție anormală a organismului când acesta intră în contact repetat cu o substanța sensibilizatoare denumită alergen. Alergiile pot însă varia mult ca gravitate de la simple erupții cutanate până la apariția stării de șoc.

Alergie – Care sunt alergenii cunoscuți?

Alergenul incriminat în producerea alergiei poate pătrunde în organism prin piele sau mucoase, prin inhalare, ingerare sau, caz mai rar dar mai grav, prin intermediul injecțiilor. Practic, orice substanță chimică minerală sau organică se poate constitui într-un alergen pentru o anumită persoană cu o sensibilitate crescută la respectiva substanță. Astfel, alimentele, medicamentele, plantele, microbii, paraziții, praful, polenul, înțepăturile de insecte, vaccinurile de diferite tipuri, pot fi alergene.

Citiți și Alergiile la polen.

Reacția alergică apare imediat după contactul cu alergenul de la câteva minute, la maximum 2 – 3 ore.

Conduita terapeutică în alergiile ușoare

În cazul în care se cunoaște alergenul, cel mai important lucru este îndepărtarea acestuia, de obicei prin spălarea tegumentelor sau prin provocarea de vărsături. Dar, în 80% din situații nu se cunoaște exact substanța care a produs starea alergică şi atunci varianta de urmat este un tratament general.

Se sistează orice aliment care este suspectat că ar fi produs respectiva alergie (ouă, mezeluri, conserve, căpșuni). Câteva zile persoana în cauză va primi o alimentație ușoară de tip lacto-vegetarian evitându-se complet alcoolul, condimentele şi excitantele (de tip cola, cafea, cacao). În plus, se recomandă administrarea a 1 – 2 comprimate dintr-un medicament antihistaminic (antialergic) de tipul Claritin. De asemenea, se va evita scărpinarea excesivă a pielii pentru a preîntâmpina o eventuală infecție cutanată.

Dacă această alergie ușoară se repetă sau dacă evoluția nu este rapid favorabilă, se indică prezentarea la medicul de familie.

Conduita terapeutică în alergiile de intensitate medie

În acest caz este necesară prezentarea la medic, indiferent de evoluția stării de sănătate a persoanei cu alergie. Riscul de a dezvolta probleme în sfera respiratorie fiind ridicat, este bine să se ajungă rapid la medicul de familie. Acesta, după un consult clinic general şi administrarea eventuală a unui tratament injectabil, va decide dacă tratamentul se va continua la domiciliu sau este nevoie de internare într-o unitate spitalicească.

Cel mai frecvent caz este acela în care nu se ajunge la spital. În acest caz, însă este extrem de important să se determine cu cât mai exact posibil alergenul care a determinat respectiva reacție. Aceasta pentru a preîntâmpina eventualele viitoare contacte cu respectiva substanță.

Citiți și Veste bună pentru persoanele care suferă de alergii alimentare.

În cazul alergiilor este extrem de veridic şi bine de urmat dictonul “este mai bine să previi decât să tratezi”. Adică, este mult mai bine să previi contactul, sub orice formă, cu alergenul (o dată stabilit!) decât să tratezi o reacție alergică imposibil de anticipat ca gravitate.

Conduita terapeutică în alergiile grave – șocul alergic

Apariția șocului alergic, care se face brusc, mai ales după tratamente injectabile, necesită internarea de urgență. În spital se vor administra tratamente perfuzabile antialergice şi antiinflamatorii puternice (hemisuccinat de hidrocortizon). Acestea sunt urmate de o medicație antialergică per os pentru câteva zile. Deoarece în majoritatea cazurilor șocul apare ca urmare a unui tratament injectabil, nu este posibilă îndepărtarea substanței alergene rapid; (cum se face, de exemplu, pentru o substanță ingerată – provocând vărsături) tratamentul rămânând doar unul general.

Șocul alergic rămâne o situație destinată exclusiv spitalizării. Recomandarea noastră este ca, odată ajunși la spital, chiar dacă starea de sănătate s-a ameliorat rapid după tratamentul administrat intravenos, să nu părăsiți unitatea sanitară până la revenirea completă. Să urmați cu strictețe sfaturile medicale şi igieno-dietetice primite la externare de la medicul specialist.

Alergie – Cum se manifestă?

Pot fi extrem de variate cuprinzând întreg organismul. Include manifestări de la banalele erupții (pete pe piele) şi prurit (mâncărime) local asociate cu stare de ușoară indispoziție. Se poate trece printr-o stare mai gravă, definită prin strănut cu rinoree apoasă, tuse cu expectorație, jenă în respirație şi chiar manifestări astmatiforme. Se poate ajunge și la la șoc alergic.

Citiți și 5 dintre cele mai comune alergii ale pielii.

Șocul alergic este caracterizat de edeme ale feței şi glutei (extrem de periculos deoarece produce asfixie). Alte manifestări: tuse sufocantă, febră, frisoane, erupții cutanate generalizate şi chiar pierderea stării de conștiență. În consecință, în funcție de gravitatea manifestărilor alergice se instituie şi tratamentul.

Revista ”Farmacia ta”, martie 2007

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here