România are o mulţime de tineri remarcabili. Auzim însă prea puţine despre ei, iar pe mulţi nici nu îi cunoaştem. Este şi cazul Alexandrei Balahur, doctor european în domeniul Procesării Limbajului Natural, cu o intensă activitate ştiinţifică în cadrul European Commission Joint Research Centre.
De altfel, Alexandra Balahur este şi câştigătoarea Marelui Premiu oferit de LSRS în cadrul Ediţiei 2012 a Galei Studenţilor Romani din Străinătate.
În România, a studiat la Colegiul Naţional “Costache Negruzzi” din Iaşi şi a fost şefa de promoţie. Apoi a studiat la Facultatea de Informatică de la Universitatea “A. I. Cuza” din Iaşi, unde a avut bursă de merit şi a terminat între primii.
Alexandra Balahur a facut studiile în afara ţării
Mai întâi, tânăra românca a fost plecată cu o bursă Erasmus în anul 3 de facultate la Universitatea din Braunschweig, Germania.”Acolo am studiat Robotică şi astfel am intrat în contact cu disciplina numită Inteligenta Artificială”.
“La întoarcerea în ţară, mi-am dorit să continui să studiez în cadrul acestui domeniu. Mi-am ales lucrarea de licenţă în Procesarea Limbajului Natural (PLN). PLN este subdisciplină a Inteligenţei Artificiale, care se ocupă de crearea de programe de calculator pentru procesarea automată a textelor; pentru traducere automată; regăsire de informaţii; rezumare automată; detectare de emoţii etc. După terminarea facultăţii, am aplicat pentru diferite burse de Master şi Doctorat. In final am decis să urmez cursurile de doctorat de la Universitatea din Alicante. Aceasta avea un grup de cercetare foarte competitiv în PLN.
În timpul doctoratului, am făcut un stagiu de cercetare de 6 luni la European Commission Joint Reseach Centre. Am mai facut un alt stagiu de cercetare de 3 luni la Universitatea din Saarland. Deciziile de a studia la diferite instituţii au depins întotdeauna de problemele de cercetare abordate de grupul din care urma să fac parte şi rezultatele obţinute în acel domeniu”, a declarat Alexandra Balahur pentru Ziare.com.
Momentan, este cercetător post-doctoral la European Commission Joint Research Centre, în unul din institutele care este situat în Nordul Italiei, în apropiere de Milano.
“Mi-aş dori să trăiesc ziua în care România va deveni o destinaţie la fel de ‘normala’ ca şi alte ţări din Europa”
La universităţi şi la centrele de cercetare unde a şi lucrat, a fost întotdeauna primită “foarte bine”, mărturiseşte tânără.
“De obicei am fost în grupuri în care erau cercetători din întreaga lume. La Joint Research Centre, de exemplu, sunt cercetători din toate ţările din Europa. Nu te simţi în niciun moment ‘strain’. Suntem toţi egali şi suntem trataţi toţi la fel de bine. În viaţa de zi cu zi, pe de altă parte, întâlneşti tot felul de oameni. Sunt unii care au despre romani impresia pe care o crează ştirile de la televizor (cred că ştiu toţi la ce mă refer) sau cea dată de cântăreţii din metrou, cerşetorii etc.
Am trăit şi situaţii în care spunând că sunt din România, oamenii m-au privit întâi cu o anumită susceptibilitate. Dar în final cred că toţi au tras concluzia că în România, că peste tot, sunt oameni de toate categoriile. Generalizările nu pot decât să acţioneze în detrimentul relaţiilor umane”, a punctat cercetătoarea românca.
Aceasta a declarat că a uimit-o foarte mult să afle “cât de puţini ştiu că limba romană este o limbă latină şi cât de puţini ştiu cât de frumoasă este ţara noastră şi cât de mult s-a schimbat în ultimele decenii – în sensul de a deveni exact la fel ca ţările din vestul Europei”.
“Mi-aş dori să trăiesc ziua în care România va deveni o destinaţie la fel de ‘normala’ de vacanţă ca şi alte ţări din Europa. Pentru că nu suntem cu nimic mai prejos decât acestea”, completează Alexandra.
Cum vede un roman cu experienţa internaţională de studii sistemul de învăţământ din ţara noastră?
“Eu sunt un produs 99% ‘made în Romania’: ). Glumesc, şi nu glumesc. Majoritatea studiilor (cele de bază) le-am făcut în România. ‘Pe vremea mea’ se făcea scoala foarte bine. Eram stresaţi cu teme, lucrări de control, proiecte, teze, dar nu se plângea nimeni. Şi cred că, în mare parte, acestui fapt li se datorează cunoştinţele multidisciplinare şi ambiţia pe care o au tinerii romani de succes (din ţară şi din străinătate).
Singurul lucru pe care l-aş schimba în sistemul de învăţământ din România (cel puţin aşa cum mi-l amintesc eu) este legat de faptul că am studiat foarte multe discipline la care s-a pus foarte mult accent pe partea teoretică; partea practică a fost aproape inexistentă. Mi-ar fi plăcut să fie mai echilibrate, pentru că ‘facand’ acumulezi mult mai multă experienţă şi uiţi mult mai greu ceea ce ai învăţat”, este de părere Alexandra Balahur.
Ar recomanda unui student din România instituţiile la care a studiat? “Absolut”, spune tânără.
“La toate instituţiile la care am studiat şi la care am lucrat. În fiecare dintre locurile unde am fost, am învăţat şi am lucrat alături de oameni de excepţie din întreaga lume şi am putut aplica ceea ce am învăţat la probleme reale. Acest fapt este extrem de motivant.
Experienţele din afara ţării îţi deschid ochii şi mintea şi te fac să îţi dai seama că nu există un singur mod, unic, adevărat şi corect în care să vezi lucrurile.
În unele ţări se pune mai mult accent pe partea teoretică; în altele pe partea practică a lucrurilor; soluţiile cele mai bune vin de cele mai multe ori din îmbinarea diferitelor perspective asupra lucrurilor”, completează cercetătoarea românca.
În plus, aceasta crede că o experienţă de studiu sau de lucru în străinătate este absolut necesară în timpurile în care trăim: “De oriunde ai fi şi orice ai vrea să faci în viaţă. A sta doar în cutiuţa ta, făcând supoziţii despre ce e frumos sau nu afară este inutil. Poţi doar să înveţi din experienţă, văzând cum se fac lucrurile şi în altă parte, cum se gândeşte în altă parte. Iar apoi poţi decide în cunoştinţă de cauză cum vrei tu să procedezi sau ce e cel mai bine de făcut din punctul tău de vedere”.
Patriotismul şi planurile de viitor
Alexandra Balahur nu ştie dacă romanii sunt patrioţi. Eo întrebare generală şi nu îmi place foarte mult să vorbesc în general. Că peste tot, sunt oameni de toate felurile. În ceea ce mă priveşte, cred că sunt patriota. Întotdeauna spun cu mândrie de unde vin şi încerc să le povestesc celor pe care îi întâlnesc despre cât de frumoasă e ţara mea şi câţi oameni şi câte lucruri frumoase are.
Cunosc şi oameni care nu sunt atât de mândrii că vin din România. Dar e o chestiune de caracter. Câteodată trebuie să fii extrem de puternic atunci când simţi că eşti judecat pe nedrept pe baza paşaportului pe care îl ai. Dar tocmai de aceea e important să ştii care e valoarea ta. Nu trebuie să laşi pe nimeni să te judece după altceva decât cine eşti ca persoană”.
În ceea ce priveşte planurile sale de viitor, Alexandra Balahur îşi doreşte să rămână în domeniul cercetării.
“Deocamdată mai am până la terminarea contractului la JRC. După aceea, voi aplica pentru o nouă poziţie de cercetare în mediul academic sau într-un institut specializat”, încheie tânără.
Sursa: ziare.com
Jurnal Spiritual