Stările depresive ne iau din liniştea sufletească
Stările depresive- Ținând cont de bunăstarea și de pacea socială, contemporanii noștri ar trebui să fie mult mai fericiți și mai mulțumiți decât înainte. Dar, constatăm cu surprindere că o dată cu prosperitatea, cu siguranța zilei de mâine și cu posibilitățile sporite de consum s-a instalat pasivitatea.
În prezent, în toate țările industrializate, tulburările depresive sunt în continuă creștere, iar în privința eradicării agresivității, din păcate nu trebuie putem să ne facem iluzii.
Raportul dintre indivizi s-a deteriorat
Raporturile dintre indivizi s-au deteriorat, fiindcă solidaritatea umană și compasiunea față de cei aflați în suferință, dispar încetul cu încetul.
Dovada grăitoare privind indiferența și agresivitatea din ce în ce mai exacerbată o constituie proliferarea brutalității în mijloacele de comunicare de masă.
Societatea noastră de consum a condus, nu numai la o îndestulare pe plan individual, ci a schimbat viața în comun a oamenilor în mod decisiv și pe termen lung.
Dacă totul există din abundență și nașterea unei dorințe este urmată imediat de realizarea ei, atunci individului nu-i rămâne nici o posibilitate să-și manifeste propriile idealuri și dorințe.
Depresivii pierd legatura cu lumea interioară
Boala clasică a alienaților, a celor înstrăinați, este așadar tulburarea depresivă. Acești oameni pierd legătura nu numai cu lumea exterioară, ci și cu propria lor lume interioară. De aceea ei simt un vid interior și sunt lipsiți de vitalitate, epuizați. Cei aflați în depresie nu iubesc, dar nici nu urăsc. Tot ceea ce simt este propria lor izolare și faptul de parcă ar fi fost decupați din colectivitate.
Și agresivitatea își are uneori originea în alienare, cu deosebirea că în acest caz potențialul distructiv nu este îndreptat spre interior, contra Sine-ului propriu, ci în afară, spre exterior.
Actele de agresivitate, spre exemplu vandalismul, sunt stupide, tocmai datorită faptului că provoacă o descărcare nervoasă și nu urmăresc de cele mai multe ori alt scop.
Lipsa de comunicare
S-a demonstrat că lipsa de comunicare din societate pătrunde și în familie, entitatea ce reprezintă oglinda societății. Și fiindcă înstrăinarea și agresivitatea se află într-un raport direct.
Dacă energia instinctuală agresivă nu poate fi canalizată într-o direcție sigură, ea caută să se elibereze pe alte căi. O îmbunătățire a capacității de relaționare ar fi premisa cea mai bună pentru atenuarea stărilor depresive sau a valului de violențe.
Cum să ne calculăm coeficientul de personalitate, Dr.Gerti Senger și Dr.Walter Hoffmann
Jurnal Spiritual
V-ar mai putea interesa şi: