Prăjelile sunt mai periculoase decât s-ar crede!

0
347

alimentele prăjiteFie şi cea mai conştientă persoană care se gândeşte la sănătatea ei, măcar de câteva ori în viață, ar putea găsi dificil să nege că alimentele prăjite sunt delicioase.

Savoarea pe care o au şi sentimentul pe care îl furnizează fiecare cuminecătură, pot fi irezistibile. Dar alimentele prăjite vin cu partea lor de efecte dăunătoare pentru sănătate.

Risc de cancer

Cercetările efectuate la Centrul de Cercetări despre cancer „Fred Hutchinson” şi publicate online în The Prostate în 2013, au dezvăluit că un consum regulat de alimente prăjite în baie de ulei, precum gogoşile americane, puiul, peştele şi cartofii, ar putea ridica riscul de cancer la prostată spre exemplu.

Această legătură s-ar putea datora formării de compuşi cancerigeni în alimentele care sunt gatite la temperaturi foarte înalte. Alimentele gatite la temperatură ridicată, în special cele prăjite în baie de ulei, mai conţin şi mari cantităţi de compuşi care sunt puşi în legătură cu stresul oxidativ şi inflamaţiile cronice. Şi aceste afecţiuni sporesc riscul de cancer. De exemplu, un piept de pui care este prăjit în baie de ulei pentru 20 de minute ar putea avea o cantitate de aproape 10 ori mai mare din aceste substanţe chimice, comparativ cu unul fiert pentru o oră!

Cercetări anterioare au arătat deja că alimentele prăjite în baie de ulei ridică riscul de cancer la sân; cancer esofagian, la plămâni şi la pancreas, ca şi riscul de cancer la cap şi gât.

Sănătatea inimii noastre

Alimentele prăjite afectează şi sănătatea cardiovasculară. În urma unor cercetări despre circulaţia sângelui și insuficiența cardiacă, publicate  în 2011, femeile, care în perioada post-menopauză au consumat mai mult pește prăjit, au avut un risc mai înalt de insuficiență cardiacă. În fapt, doar o porţie de peste prăjit pe săptămână a fost găsită ca fiind suficientă pentru a spori riscul de insuficientă cardiacă cu un foarte semnificativ procent de 48%.

Prin contrast, femeile care au consumat des pește copt sau fript au avut un risc mai scăzut de insuficientă cardiacă. Acizii graşi omega-3 sunt cunoscuţi ca îmbunătăţind sănătatea cardiovasculară; peştele prăjit în baie de ulei nu doar a părut să anuleze aceste beneficii, dar chiar a sfârşit prin a crea compuşi care erau foarte dăunători inimii.

Toxicitate ridicată

Alte cercetări efectuate de cercetători spanioli şi portughezi şi publicate în „Food and Chemical Toxicology”  în 2013 au găsit că batoanele de peste prăjit conţineau mai mulţi compuşi ai acidului furanic decât batoanele care fuseseră coapte prea tare. Deşi furanii ar putea îmbunătăţi mirosul şi gustul alimentelor, există cercetări sugerând că sunt dăunători pentru sănătate şi chiar cancerigeni. În general, temperaturile mai înalte produceau mai mulţi furani; perioadele mai îndelungate de prăjire generau şi mai mulţi. Pe de altă parte, cu cât mai mult timp trecea după prăjire, cu atât mai mică era cantitatea de furani care rămânea!

De aceea ca mod de a reduce cantitatea de furani ingerată putem folosi utilizarea cuptorului în loc de prăjirea în baie de ulei; gătitul la temperaturi mai joase; scurtarea timpului de gătire şi lăsarea unei perioade de circa 10-15 minute între gătit şi consum.

În plus s-a arătat că alimentele prăjite ridică nivelurile de grăsimi trans din ele, grăsimi care au fost puse în legătură cu o largă gamă de boli.

Acest tip de grăsime sporeşte riscul de ateroscleroză, formare de placă; inflamarea corpului, rezistență la insulina, diabet; boli autoimune, Alzheimer şi chiar cancer. Inflamaţiile şi rezistenţa la insulina sunt și ele puse în legătură cu riscuri mai înalte pentru multe alte afecţiuni.

Grăsimile trans mai ridică şi nivelul lipoproteinelor de joasă densitate (low-density lipoprotein – LDL), colesterol cunoscut ca şi „rău”, simultan cu micşorarea nivelului lipoproteinelor de înaltă densitate (high-density lipoprotein – HDL), adică colesterolul „bun”. Acest colesterol rău ar putea provoca întârzieri în dezvoltare la copii, atunci când mama consuma prea multe grăsimi trans.

Prăjirea în baie de ulei este de obicei realizată cu uleiuri vegetale; ele vin cu propria lor parte de efecte dăunătoare sănătăţii; multe alimente prăjite sunt în mare parte calorii goale, lipsite de o nutriţie de calitate; de fapt, unele dintre aceste alimente procesate conţin MSG (monoglutamat de sodiu) şi conservanţi, care sunt ei înşişi dăunători sănătăţii. Deci, aveți grijă!

Sursa:  viataverdeviu.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here