Alina Ene, prima femeie din România care a călătorit până în Indonezia pe bicicletă

0
347

filesAlina Ene şi-a propus să călătorească pe bicicletă, de la Focşani pană la Jakarta, unde a fost admisă la studii. Tânăra focşăneancă a plecat la drum pe 4 iunie şi a ajuns la destinaţie pe 28 august. Alina va studia artizanat indonezian, timp de un an, la Sekolah Tinggi Seni Indonesia, un celebru colegiu de artă.

Aproape o sută de zile a mers pe bicicletă, singură, pradă sigură pentru locuitorii din ţări musulmane, în care violurile sunt la ordinea zilei. A dormit singură în cort, pe un camp din Bulgaria, într-o sălbăticie în care puţini s-ar fi aventurat. Nimic n-a stat în calea Alinei, de la Focşani pană la Jakarta. A fost hărţuită de tot felul de bărbaţi, dar a avut şi norocul să dea peste familii primitoare, care au adăpostit-o în casele lor şi i-au dat sfaturi preţioase. Nu i-a fost totdeauna de folos engleza, dar, ca dovadă că oamenii pot empatiza în toate colţurile lumii, Alina a reuşit să se facă înţeleasă de toţi cei pe care i-a întalnit. Pe Alina Ene nimic nu o caracterizează mai bine decat curajul şi perseverenţa. Altfel, cum i-ar fi putut trece prin cap să parcurgă atata amar de drum – între Focşani şi Indonezia – pe bicicletă, de una singură? Cu atat mai mult cu cat tanăra de 28 de ani a învăţat să meargă pe două roţi abia cu două veri în urmă. Alina povesteşte că « după zeci de kilometric pedalaţi, aş fi vrut un duş fierbinte şi somn, dar încheiam ziua căutand un loc de campare şi mă băgam în cort nemancată, fiindcă nu mai aveam energie să umblu cu mini-aragazul după mine ». Nimeni n-a crezut că nebunia ei se va sfarşi cu bine, ţinand cont de pericolele la care s-a expus de bunăvoie. Cititorii care i-au aflat intenţia din Ziarul de Vrancea comentau, înainte de plecarea tinerei, că, mai mult ca sigur, nu va ajunge întreagă la destinaţie, că va fi victima violurilor şi a talhăriilor şi, mai presus de orice, că visul ei va deveni doar o amintire frumoasă pentru cei din jur.

“Am luat bursa! Voi studia în Indonezia!”

Cu o nebunie greu de înţeles, Alina nu s-a lăsat doborată de toate aceste previziuni carcotaşe. La începutul lunii iunie a acestui an, s-a urcat pe bicicletă şi a plecat din Focşani, cu destinaţia Indonezia. Nu avea în minte decat un traseu sumar pus la punct şi s-a lăsat la mana destinului. Cu două zile înainte de plecare, a aflat că a fost admisă cu bursă la o universitate de prestigiu din Indonezia. “Am luat bursa! Timp de un an, voi studia artizanat indonezian la Sekolah Tinggi Seni Indonesia (n.r. STSI or Indonesian College of Art)”, a postat Alina pe contul ei de Facebook, pe 2 iunie. Cum tanăra e o nonconformistă veritabilă, nu putea călători pană în Indonezia ca toţi ceilalţi, cu avionul, astfel că aventura ei a pornit pe două roţi. Bicicleta pe care călătoreşte Alina poartă numele Nelu, de la tatăl fetei, care a murit. Pedaland, tanăra simte că-l are permanent alături de ea pe tatăl său, astfel că ambiţia ei nu se sfarşeşte niciodată.

“Sunt nepoată de-a lui Ştefan!”

La jumătate lunii iunie, tanăra intrase deja în Turcia, iar după cateva zile de hoinărit printre turci, a părăsit Europa şi a păşit pe tăram asiatic. Şi-a pierdut telefonul pe drum de patru ori, i-a fost clonat cardul şi furaţi banii şi a fost hărţuită de un şofer turc. “Ieri, în timp ce eu şi Nelu pufăiam de zor la deal, un tanăr turc se oferă să ne ia cu maşina. Refuz politicos şi o iau din loc. După caţiva kilometri, acelaşi turc, care, între timp, a făcut stanga-mprejur (după ce a verificat dacă sunt singură, probabil), opreşte iar. Începe să dea din maini şi, gesticuland, îmi atinge uşor pieptul cu dosul palmei, ca din greşeală. Îi parez mana imediat, cu dorinţa să-i parez faţa însă. (…) O fi fost privirea mea de rupt capete sau propriul lui instinct de prezervare. Cert e că s-a oprit acolo. Eu mi-am continuat drumul. Acum sunt în Aktum şi maine mă pornesc înspre Ordu. Despre turci, numai de bine. Despre tinerii şoferi turci care se oferă să te scutească de drum: Sunt nepoată de-a lui Ştefan!”, povesteşte Alina pe Facebook. Într-o situaţie în care oricare altă femeie ar fi făcut cale-ntoarsă, tanăra din Focşani a continuat să călătorească, fără nici o temere. Spune că pericolele nu sunt deloc mai mari decat cele care te pândesc şi acasă.

În deşertul Maranjab, din Iran

“Dacă despre Iran aveţi impresia că ar fi un cuib de terorişti, mă bucur să vă spun că iranienii sunt cei mai ospitalieri oameni pe care i-am cunoscut pană acum şi că e una dintre ţările în care m-am simţit cel mai bine”, ne-a mărturisit Alina.

“Am ajuns, oameni buni! Începe partea a doua!!!”

În Georgia, tanăra a dormit în casele unor localnici care i-au oferit nu doar adăpost, ci şi micul-dejun şi cina

După ce a traversat Georgia – unde spune că “o bunică m-a luat în braţe şi m-a pupat de parcă i-aş fi fost nepoata ce n-o mai văzuse de ani buni”, a obţinut, pe 1 iulie, viza de Iran, ţară în care a cunoscut un alt călător – Daan – alături de care a străbătut drumurile iraniene, vreme de mai mult de o lună. Deşi între cei doi se înfiripase o idilă seriosă, drumurile lor s-au despărţit, pentru că Alina n-a avut de gand să abandoneze traseul pentru o poveste de dragoste. A ajuns, apoi, în Malaysia şi, cu aproape două săptămani în urmă, pe 24 august, a intrat în Singapore. Pe 28 august visul ei a devenit realitate. După 86 de zile de pedalat, Alina a ajuns la Jakarta, în Indonezia şi s-a cazat la hotelul destinat bursierilor universităţii la care a fost acceptată, unde va studia timp de un an. “Am ajuns, oameni buni! Mulţumesc tuturor! Începe partea a doua!!!”, a anunţat tanăra pe Facebook, reţea pe care este foarte activă, postand toate peripeţiile prin care trece. Aventura Alinei Ene poate fi urmărită şi pe blogul personal – www.artsywheels.ro, unde sunt povestite toate experienţele pe care aceasta le-a trăit, toate locurile prin care s-a plimbat şi a dormit, istorisiri desprinse parcă din cărţile de aventuri pentru copii. Tanăra focşăneancă spune că a plănuit ca şi drumul de întoarcere acasă, din Indonezia, la finalul studiilor acolo, să-l facă tot pe două roţi şi nu va alege cel mai scurt drum între Jakarta şi Focşani.

“Nu pot să-ţi refuz să-ţi trăieşti viaţa după propriile tale aşteptări”

Înainte de plecare, Alina şi-a trasat un itinerariu bine pus la punct, asigurandu-se că toată călătoria – sau, cel puţin, cat depinde de ea – să se desfăşoare în siguranţă. Cand a auzit ce idee are fiica ei, mama Alinei nu i-a spus decat atat: “Pentru propria mea linişte, nu pot să-ţi refuz să-ţi trăieşti viaţa după propriile tale aşteptări”. Aşa că Alina a dat curs pasiunii ei. Tot înainte de a porni la drum, a conceput o campanie de strangere de fonduri pe platforma de crowdfunding Indiegogo, în care oamenii încantaţi de iniţiativa ei au donat bani, pentru ca tanăra să-şi poată achiziţiona materialele şi echipamentele necesare în timpul călătoriei. Răsplata Alinei pentru ajutorul susţinătorilor ei? Desene, portrete digitale, tricouri personalizate, pe care fata le-a realizat pe durata aventurii ei. Cum donaţiile n-au fost suficiente, Alina şi-a vandut cărţile de fashion şi a mai caştigat caţiva bănuţi. Astăzi, tot efortul ei – devenit o adevărată epopee – a prins contur pe tăram asiatic, dovedind că nimic nu e imposibil pe lumea asta. (Alina-Elena VASILIU)

Cine este Alina Ene?

Tanăra focşăneancă a petrecut 86 de zile pe bicicletă, străbătand jumătate de Glob 

Absolventă a Liceului de Arte din Focşani, cu pregătire de designer vestimentar şi studii aprofundate în domeniu, Alina a căpătat o pasiune fantastică pentru ciclism şi s-a gandit să ducă mai departe această plăcere descoperită recent. Departe, pană în Indonezia. În cei doi ani de cand a învăţat să pedaleze, a participat ca voluntar la un proiect de cicloturism – Turul Dunării, organizat de Cycling Romania, şi a mers pe bicicletă pană la Roşia Montană, la Festivalul Fanfest. După succesul ei, Alina este prima ciclistă din Romania care a reuşit să ajungă tocmai în Indonezia, călătorind doar cu bicicleta.

Sursa: ziaruldevrancea.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here