”Am nădejde în Dumnezeu că bunătatea Lui va descoperi adevărul!”

0
141

creatiaUn bătrân cu numele Chiriac trăia în Lavra Calamon din apropierea sfântului râu Iordan. Şi era bătrânul îmbunătăţit în fapte dumnezeieşti. La el a venit un frate străin din ţinutul Dara, cu numele Teofan, ca să-l întrebe pe bătrân despre gândurile sale. Bătrânul a început să-l sfătuiască cu felurite cuvinte de înţelepciune şi viaţă curată. Folosindu-se mult din cuvintele bătrânului, fratele i-a spus:

–  Eu, avă, am comuniune în ţara mea cu nestorienii. Din această pricină nu mai pot rămâne cu tine şi vreau să locuiesc împreună cu ei.

Când a auzit bătrânul numele lui Nestorie, s-a întristat de pierderea fratelui şi l-a sfătuit şi l-a îndemnat să se despartă de această erezie vătămătoare şi să vină la sfânta sobornicească şi apostolească Biserică. Şi i-a spus:

–  Nu este altă mântuire decât numai în a cugeta drept şi a crede că Preasfânta Fecioară Maria este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu.

–  Într-adevăr, avo, a răspuns fratele, toţi ereticii aşa spun: dacă nu eşti cu noi, nu te mântuieşti. Sărmanul de mine nu ştiu ce să fac. Roagă-te deci Domnului ca Domnul sa mă încredinţeze, prin faptă, care este credinţa cea adevărată.

Bătrânul a primit cu bucurie cuvântul fratelui şi i-a spus:

–  Şezi în chilia mea şi am nădejde în Dumnezeu că bunătatea Lui va descoperi adevărul!

Lăsându-l pe frate în peşteră, s-a dus la ţărmul Mării Moarte şi s-a rugat pentru el. Şi iată, cam pe la ceasul al treilea după-amiază în ziua următoare, vede fratele pe cineva înfricoşător la vedere, stând în faţa lui şi-i spune:

–  Vino şi vezi adevărul!

Şi luându-l, l-a dus într-un loc întunecos, cu miros urât şi cu foc, şi-i arată în mijlocul focului pe Nestorie şi Teodor, pe Eutihie şi Apolinarie, pe Evagrie şi pe Didim, pe Dioscur şi pe Sever, pe Arie şi pe Origen şi pe alţi câţiva.

–  Iată, îi spune acela ce i s-a arătat, acesta-i locul pregătit ereticilor şi celor care hulesc pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi celor ce urmează învăţăturile lor. Dacă-ţi place locul, rămâi în credinţa ta! Dar dacă nu vrei să încerci chinul acesta, vino la Biserica cea Sfântă şi Sobornicească, aşa cum ţi-a spus bătrânul. Căci îţi spun: chiar dacă ai săvârşit toate virtuţile, ajungi în locul acesta dacă n-ai dreaptă credinţă.

La cuvântul acesta, fratele şi-a venit în sine. Când a venit bătrânul, i-a povestit toate cele întâmplate aşa cum le-a văzut şi a trecut la Sfânta Sobornicească şi Apostolească Biserică. Şi a rămas împreună cu bătrânul în Calamon. După ce a stat mulţi ani cu el, a adormit în pace.

Părinţii Bisericii despre Maica Domnului

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here