Ambliopia sau “ochiul leneş” la copil

0
279

copilul-meu-are-un-ochi-leneş (1)Ambliopia sau “ochiul leneş” reprezintă una din problemele cele mai frecvente cu care se întâlneşte în special oftalmologul pediatru.

Ce este ambliopia?
Vederea slabă a unui ochi, chiar şi corectată cu cei mai buni ochelari. Nu este o afecţiune congenitală ci una dobândităchiar din primele luni de viaţă, în următoarele situaţii:
1. diferenţă de dioptrie între cei doi ochi
2. lipsă de paralelism a ochilor (strabism) şi fixaţia anormală a unuia dintre ei
3. deprivarea – când există un obstacol în calea vederii, cum ar fi cataracta congenitală, leucomul cornean, retinopatia de prema-turitate sau orice situaţie care compromite transparenţa mediilor oculare.
Toate aceste cauze determină o stimulare inegală şi insuficientă a retinei pruncului, motiv pentru care unul din ochi se va dezvolta normal, pe când celălalt, mai puţin stimulat, va ajunge treptat să se “lenevească”.
Cum este depistată ambliopia?
De regula, printr-un control de rutină, care cu cât este mai timpuriu, cu atât mai bine, vederea se va corecta mai uşor.
Când poate fi controlată vederea unui copil?
Încă din primele zile de viaţă, dacă aspectul ochilor atrage atenţia prin anormalitate sau asimetrie sau au existat condiţii defavorabile în timpul sarcinii sau la naştere. Copiii prematuri, în special cei expuşi la oxigen, trebuiesc examinaţi încă din primele zile de viaţă şi apoi periodic.
Dacă aspectul ochilor este normal dar după 6 luni de viaţă ei nu sunt încă aliniaţi, drepţi sau în familie există pesoane purtătoare de ochelari sau/şi care au un ochi mai leneş este bine ca bebeluşul să fie examinat începând de la această vârstă.
Acolo unde totul pare normal şi nu sunt probleme în familie, este recomandat un control la 2 ani, deoarece ambliopia poate apărea şi ulterior, fără să existe semen de la început.
Cum se tratează ambliopia?
Tratamentul de bază constă în purtarea ochelarilor şi acoperirea ochiului bun (ocluzie) cu stimularea ochiului slab, prin exerciţiu. Ocluzia poate fi înlocuită în anumite împrejurări prin administrarea de atropină (picaturi) sau cu filtre.
Până la ce vârstă poate fi tratată ambliopia?
Cea generată de diferenţe de dioptrie până la 6-7 ani .Cea strabică, în care fixaţia ochiului este anormală, trebuie tratată foarte devreme, sub 3 ani. Cea prin deprivare trebuie tratată începând cu primele zile după înlăturarea obstacolului.
Sfaturi pentru părinţi
Nu ascultaţi sfatul, chiar al unor medici oftalmologi: „veniţi cu copilul la control după vârsta de 3 ani”, pentru că atunci va fi mai greu sau prea târziu.
Să nu credeţi că „medicul oftalmolog n-o să-i poată face nimic copilului pentru că acesta fiind mic nu colaborează”- copilul mic are protocolul lui de examinare conform vârstei şi afecţiunilor specifice vârstei.
Dacă vă îngrijorează ceva, mai bine să fiţi un părinte „exagerat” decât un părinte „indolent”.
Nu vă îngrijoraţi că micuţul nu poate fi tratată la vârste fragede, 5-6 luni – există rame şi lentile speciale, deci lăsaţi specialistul oftalmologie să decidă ce se poate.

Oftalmopediatrie, Chirurgia trabismului, Oculoplastică, Orbitară Si De Căi Lacrimale, Recuperare Vizuală, Contactologie, Oftalmologie General

Dr. Daniela Cioplean
Medic Primar Oftalmolog Clinica Oftalmologica Oftapro, Bucureşti

Săptămâna medicală nr. 181, septembrie 2013

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here