Amelia Earhart – prima femeie pilot care a zburat peste Atlantic

0
303

Deseori remarcăm talentul și implicarea de care dau dovadă unele personalități marcante ale istoriei, culturii și civilizației lumii înconjurătoare. Fie că vorbim de invenții sau de mici realizări, există oameni care ne surprind prin dragostea pe care o afișează față de un domeniu de activitate. În cele ce urmează, vom prezenta povestea de viață a unei eroine americane, apreciată pentru curajul și succesul dobândit pe un „tărâm” deloc accesibil.

Astfel, Amelia Earhart a rămas în istorie ca fiind prima femeie care a zburat singură deasupra Oceanului Atlantic şi prima femeie care a traversat Statele Unite ale Americii în timpul unui zbor fără oprire.

istorie1Conform http://www.ameliaearhart.com, Amelia Earhart s-a născut pe 24 iulie 1897, în Atchison, Kansas. Ea a devenit o celebritate de talie mondială la începutul anilor 1930, când a stabilit mai multe recorduri în domeniul aviaţiei, cu ajutorul unui model de avion Lockheed Vega vopsit în roşu, pe care îl numea “micul ei autobuz roşu”.

Aceasta este cunoscută și ca asistentă medicală în cadul armatei, în perioada imediat următoare absolvirii liceului. Apoi, începând cu anul 1919, Amelia Earhart a început să studieze medicina la Universitatea Columbia din New York. Dar, din păcate, la interval de un an de zile a abandonat studiile și s-a întors la părinții săi. Anul 1920 a fost momentul primului ei zbor cu avionul, experiență care a determinat-o să urmeze această carieră.

A fost prima femeie care a zburat singură deasupra Oceanului Atlantic

Potrivit http://www.descopera.ro, costul unei ore de zbor se ridica la circa 1.000 de dolari în acea perioadă, astfel încât părinţii au refuzat să-i finanţeze şcoala. Tânăra a economisit pe cont propriu, iar în 1921 a luat primele ore. După numai şase luni, Amelia Earhart şi-a cumpărat, din ultimii bani, un avion „Kinner Airster”, cu care a stabilit recordul de înălţime de zbor, pentru femei, cu o altitudine de 4300 m.

A urmat o perioadă mai dificilă pentru tânăra eroină: divorțul părinților, care a marcat mutarea ei în SUA, unde a activat ca pedagog și asistent social. A vândut apoi avionul și și-a achiziționat o mașină, iar în anul 1928 a fost mediatizată ca fiind prima femeie pasageră care traversează cu avionul Oceanul Atlantic. Acesta a fost momentul său de glorie, în care a fost declarată „femeia anului”.

istorie2A urmat apoi o perioadă prosperă pentru Amelia Earhart, în anul 1932, a fost prima femeie care a zburat singură deasupra Oceanului Atlantic şi prima femeie care a traversat Statele Unite ale Americii în timpul unui zbor fără oprire.

În 1937, Amelia Earhart dispare deasupra Pacificului

Din păcate, în 1937 a dispărut deasupra Oceanului Pacific, în timp ce încerca să stabilească un record mondial, zburând în jurul lumii, deasupra ecuatorului.

Avionul nu a mai putut fi identificat, iar veștile privind starea sa au întârziat să apară. În anul 1991, în atolul izolat Nikumaroro din Oceanul Pacific a fost descoperită o bucată de aluminiu.

The International Group for Historic Aircraft Recovery a fost cel care a cercetat obiectul din aluminiu și a concluzionat că acesta este un fragment din avionul Ameliei, mai exact un petic de metal pus de ea la Miami, în timpul unei opriri pe traseu.

„Bucata de metal fusese amplasată în locul unei ferestre, după cum arată şi o fotografie realizată pe 1 iunie 1937, la decolarea avionului de pe aeroportul San Juan, Puerto Rico”, se mai arată pe http://www.descopera.ro.

Bucata de metal are 48 cm lăţime şi 58 lungime, iar grație acestui fragment, cercetătorii pot emite o informație oficială referitoare la dispariția Ameliei şi a copilotul ei, Fred Noonan.

Întrebat de opinia sa față de această descoperire, cercetătorul Ric Gillespie relatează: „acest petic de metal folosit la repararea avionului este unic, asemeni unei amprente, deci nu putea proveni din altă parte, doar de la avionul Ameliei”.

istorie3Având în atenție informațiile livrate de sursele anterioare, s-a conchis că avionul  s-ar fi prăbuşit în Oceanul Pacific după ce a rămas fără combustibil. Apoi, se poate ca Amelia Earhart să fi aterizat forţat pe atolul Nikumaroro. Ea și copilotul au supravieţuit ca naufragiaţi un timp, dar în cele din urmă au murit.

Alexandra Gîrbea              

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here