Amintirile pierdute pot fi recuperate

0
138

AlzheimerSperanță pentru pacienții diagnosticați cu Alzheimer – Recuperarea amintirilor

Amintirile pierdute pot fi recuperate, afirmă autorii unui studiu realizat de curând în California. Ei au dezvoltat o nouă metodă cu ajutorul căreia ar putea fi inversat procesul de degradare cerebrală în cazul pacienților diagnosticați cu maladia Alzheimer. Studiul a apărut în eLife, o prestigioasă publicație științifică online care poate fi consultată gratuit de utilizatorii din lumea întreagă.

Speranță pentru pacienții diagnosticați cu Alzheimer

Potrivit autorilor acestui studiu, care a fost realizat pe melci, noua descoperire reprezintă o rază de speranță pentru pacienții diagnosticați cu maladia Alzheimer într-un stadiu incipient, informează Daily Mail, citat de Mediafax.

Cercetarea a evidențiat, de asemenea, felul în care amintirile vechi sunt stocate în creier şi a infirmat cu această ocazie o mai veche teorie populară.

Timp de decenii, cei mai mulți dintre experții în științe neuronale au crezut că amintirile sunt depozitate în sinapse – conexiunile dintre celulele creierului, denumite neuroni -, iar acestea sunt distruse de maladia Alzheimer.

Memoria pe termen lung nu este depozitată în sinapse

“Memoria pe termen lung nu este depozitată în sinapse”, a declarat David Glanzman, autorul studiului, profesor de biologie integrată, fiziologie şi neurobiologie la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).

Citiți și Cum ar putea condimentele să contribuie la ștergerea amintirilor negative.

“Aceasta pare o idee radicală, însă noile descoperiri indică această direcție. Sistemul nervos pare să fie capabil să regenereze conexiunile sinaptice pierdute. Dacă poţi să restaurezi conexiunile sinaptice, memoria îţi va reveni. Nu va fi uşor, dar eu cred că acest lucru este posibil”, a adăugat savantul american.

Profesorul Glanzman consideră că studiul său are semnificaţii importante pentru persoanele care suferă de Alzheimer.

Deşi boala este cunoscută pentru faptul că distruge sinapsele din creier, acest lucru nu înseamnă că amintirile sunt distruse.

Atât timp cât neuronii sunt încă vii, memoria va rămâne acolo

“Atât timp cât neuronii sunt încă vii, memoria va rămâne acolo. Acest fapt înseamnă că oamenii vor putea să recupereze unele dintre amintirile pierdute, dacă se află în primele stadii ale maladiei Alzheimer”, a adăugat cercetătorul american.

În stadiile avansate ale bolii, neuronii mor. Acest fapt înseamnă cel mai probabil că amintirile nu vor mai putea să fie recuperate.

Citiți și Amintirile dureroase pot fi modificate și transformate în emoții pozitive.

Cercetătorii coordonați de profesorul Glanzman au realizat acest studiu pe o specie marină de melci, denumită Aplysia, pentru a analiza procesele de învățare şi de memorare ale acestor viețuitoare.

Melcii marini din specia Aplysia prezintă o reacție defensivă pentru a-şi proteja branhiile de o potențială vătămare. Oamenii de știință au fost interesați de reflexul de retragere şi de neuronii senzitivi şi motorii care produc acest reflex.

Șocuri electrice pe melci marini

Ei au îmbunătățit reflexul de retrage al melcului prin aplicarea mai multor șocuri electrice de intensitate slabă în coada animalului marin.

Îmbunătățirea a durat mai multe zile, după administrarea unei serii de șocuri electrice, fapt care indică existența unei memorii pe termen lung în cazul acestor viețuitoare.

Profesorul Glanzman consideră că electroșocurile au determinat eliberarea unui hormon, serotonină, în sistemul nervos central al melcilor.

După ce le-a fost ștearsă memoria, cercetătorii au repetat experimentul pe acei melci. Ei le-au aplicat apoi un număr mic de șocuri electrice la nivelul cozii. Spre surprinderea lor, amintirile acestora, pe care savanții le credeau complet șterse, au reapărut.

Acest fapt înseamnă că acele conexiuni sinaptice care fuseseră pierdute au fost recuperate.

“Fenomenul sugerează că memoria nu se află în sinapse, ci în altă parte. Noi credem că se află în nuclee de neuroni. Însă nu am dovedit deocamdată acest lucru”, a precizat profesorul american.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here