“Amnezia digitală”, suferința omului modern dependent de calculator

0
176

digitalFolosirea computerelor şi a motoarelor de căutare ne slăbeşte memoria, arată un studiu al companiei de securitate online Kaspersky Lab.

Potrivit cercetătorilor, tot mai multe persoane se bazează pe calculatoare, în loc să memoreze informaţiile. Astfel, oamenii s-au obişnuit să folosească dispozitivele tehnologice ca pe o “extensie” a creierului.

Savanții avertizează asupra evoluţiei aşa-numitei “amnezii digitale”, în care oamenii sunt gata să uite informaţii importante, fiind convinşi că le pot recupera imediat de pe un dispozitiv digital.

“Tendinţa de a căuta informaţii împiedică formarea de amintiri pe termen lung”, a explicat Dr. Maria Wimber, de la Universitatea Birmingham, din Marea Britanie.

Studiul, care a examinat obiceiurile de memorare a şase mii de adulţi din Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda şi Luxemburg, relevă că peste o treime dintre subiecţi apelează mai întâi la computere, pentru a-şi aminti informaţii.

Sondajul sugerează că acest lucru are un impact pe termen lung al dezvoltării de amintiri, pentru că informaţia obţinută prin apăsarea unor taste poate fi imediat uitată.

“Creierul nostru pare să consolideze o amintire, de fiecare dată când ne aducem aminte de ea, iar în acelaşi timp să uite informaţia irelevantă care ne distrage”, a adăugat dr. Wimber.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here