Amnezia – tratamente naturiste pentru memorie

0
902

amneziaAmnezia reprezintă pierderea totală sau parţială a memoriei de lungă sau de scurtă durată. Pierderile de memorie nu sunt întotdeauna asociate cu vârsta cronologică înaintată, ci ele pot fi cauzate şi de o îmbătrânire precoce a sistemului nervos, indusă de excesul de radicali liberi. În amnezie este afectată capacitatea de memorare şi de reamintire a informaţiilor. În unele afecţiuni, mai ales în cele manifestate la vârsta a treia, cea care se pierde este memoria de scurtă durată, memoria trecutului îndepărtat rămânând intactă.

Cauzele şi formele amneziei

Amnezia este datorată îmbătrânirii, diverselor afecţiuni (tumorile care comprimă ţesutul nervos, problemele vasculare, infecţiile precum meningita sau encefalita, hemoragiile intracraniene, carenţele vitaminice, boala Alzheimer) sau unor şocuri fizice (traumatismele craniene) sau pshice (nevroze, psihoze, psihopaţii, tulburări emoţionale). Şi tranchilizantele administrate în exces sau alcoolismul pot provoca amnezie.

Atunci când apare o pierdere completă, subită şi temporară de memorie, este vorba despre o amnezie globală tranzitorie. Un alt tip de boală este amnezia lacunară, în care sunt aparent pierdute doar amintirile privind un anume interval scurt al vieţii. În schimb, la amnezia de fixare este afectată memorarea evenimentelor posterioare unei traume, memoria trecutului rămânând nealterată.

Amnezia – tratamente naturiste

La tratarea patologiei psihice şi a tulburărilor de memorie, în terapiile naturiste se pleacă de la principiul interdependenţei dintre psihic şi somatic. Cum acţiunea în plan psihic este una profund personalizată, prin raportare la individ, la personalitatea şi la istoricul său personal, mijloacele terapeutice se situează adesea la graniţa dintre psihologie şi medicina alternativă. Un demers terapeutic ce ar trebui asociat psihoterapiei porneşte de la observaţiile unor medici cu activitate de pionierat în medicina alternativă, care au constatat că prin adoptarea unui stil de viaţă raţional se pot ameliora spectaculos atât unele afecţiuni psihice, cât şi simptomatologia aferentă, unde se încadrează şi tulburarea de memorie.

Pentru păstrarea memoriei este nevoie de o activitate intelectuală constantă, de o bună circulaţie şi oxigenare la nivel cerebral, dar şi de o alimentaţie completă, bazată pe un regim lacto-vegetarian. Alimentaţia va fi una alcalinizantă, axată pe consumul de legume, fructe şi oleaginoase, cât mai puţin sau deloc procesate. Vor fi consumate produse naturale bogate în complexul vitaminic B, cum ar fi drojdia de bere sau cerealele germinate. Zilnic se consumă câte 50-100 g de grâu încolţit.

Se recomandă consumul lecitinei de soia, care conţine acizi graşi, necesari bunei funcţionări a sistemului nervos central. Lecitina sporeşte capacitatea intelectuală şi accelerează refacerea organismului după efort.

Pentru combaterea stresului intelectual, este indicat uleiul de in, presat la rece. În dietă trebuie să predomine cerealele integrale (grâu, porumb, ovăz), laptele, iaurtul, salatele de legume proaspete, soia şi mai ales fructele proaspete, datorită conţinutului de substanţe nutritive pentru celula nervoasă.

Afinele stimulează circulaţia cerebrală. Vreme de câteva săptămâni se consumă zilnic, 200 g de afine sau trei pahare de suc de afine. Pentru iarnă afinele se pot congela, cu pierderi minime de vitamine. Se va decongela doar cantitatea necesară în ziua respectivă şi se vor consuma imediat după decongelare.

Ananasul, consumat ca atare, are proprietatea de a întări memoria. În perioadele în care trebuie să se memoreze o cantitate mare de informaţii, se recomandă să se consume un pahar de suc de ananas pe zi.

Substanţele conţinute de banane redau calmul şi refac rapid energia consumată prin eforturile psihice.

Morcovul sporeşte capacitatea de memorare, fiind recomandat şi stundentilor cu câteva ore înainte de memorarea unui curs dificil. Aceleaşi proprietăţi le are şi consumul de varză sau de gulii. Pentru perioadele de concentrare îndelungată şi îmbunătăţirea capacităţii mnezice se recomandă nucile, alunele şi seminţele de floarea-soarelui sub formă crudă.

Remedii pentru memorie

Un remediu eficient este infuzia dintr-un amestec de coada-calului (Equisetum arvense) şi ventrilică (Veronica officinalis), în părţi egale. La pregătirea infuziei se vor adăuga două linguriţe de amestec la 250 ml apă clocotită. Din acest ceai se beau două căni pe zi. Prin substanţele active şi mineralele conţinute, stimulează schimburile chimice la nivel neuronal.

O infuzie de coada-şoricelului (Achillea millefolium), coada-calului (Equisetum arvense) şi ciuboţica cucului (Primula officinalis), amestecate în părţi egale, se foloseşte pentru stimularea funcţiilor psihice. Se pregăteşte prin adăugarea a două linguriţe de amestec la 250 ml apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.

Se va face şi o cură de polen, cu câte o linguriţă dimineaţa, la prânz şi seara, cu 30 minute înainte de masă. Se consumă simplu sau cu puţină miere, timp de 30 de zile, cu o pauză de două luni, după care tratamentul se reia. Se fac maxim trei cure pe an. Polenul îmbunătăţeşte performanţele intelectuale.

Infuzia de urzică (Urtica dioica) este utilă în stările de epuizare psiho-somatică. Se foloseşte o linguriţă cu pulbere de urzică la o cană de apă. Se beau 4-5 căni zilnic. Primăvara se recomandă o cură de urzici, sub formă de ciorbe şi mâncăruri.

Sursa: revista-tratamente-naturiste.ro

 Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here