Andrei Pleșu: Un librar e cineva care a citit tot înaintea ta

0
95

img_2526Andrei Pleşu s-a alăturat personalităţilor din viaţa culturală care au acceptat să-şi arate calităţile de… librar. El a declarat, în cadrul evenimentului pe care l-a prilejuit participarea sa la campania  “Librar pentru o zi”, că un  librar este cineva care a citit tot înaintea ta și care nu îți vinde o marfă oarecare, ci te provoacă la o comunicare, la un dialog.

“Nu știu dacă mai există un asemenea librar, (…) dar librarul, ca și anticarul — iarăși un personaj dispărut, nu prea mai sunt anticariate în București — era un interlocutor, înainte de a fi un comerciant”, a mărturist Andrei Pleșu, miercuri seara, la Librăria Bizantină.

Potrivit Agerpres, publicul a putut astfel să afle recomandările scriitorului într-un dialog informal, în care autorul “Minimei moralia” a dat autografe pe cărțile sale și i-a sfătuit pe cititorii dornici să-l descopere ca autor ce carte ar putea să-și procure. “Sunt gata să satisfac acele dorințe ale dumneavoastră care îmi sunt în putință și dacă aveți întrebări sau nedumeriri sunt gata să răspund”, a spus Pleșu, așezat în locul casierului, la ușa librăriei.

Cum se descoperă plăcerea lecturii

Unei mame care i-a cerut o opinie pentru “o carte pentru copilul de 15 ani”, Pleșu i-a recomandat, cu umor, spre hazul asistenței, “Căpitan la 15 ani”, de Jules Verne, iar la răspunsul că romanul fusese deja citit, scriitorul i-a spus să-și lase fiul să descopere plăcerea lecturii.

“Eu nu recomand celor foarte tineri sau copiilor să sară direct la Hamlet. Există tendința: ‘Copilul meu citește deja Proust’. Devin suspicios. Copiii trebuie lăsați, întâi, să deprindă bucuria de a citi. Fără bucurie, recomandările devin o corvoadă”, a completat Pleșu.

Recomandări pentru oameni maturi

El a avut o propunere și pentru un cititor “la 40 de ani”, care a dorit să achiziționeze o carte semnată Andrei Pleșu, recomandându-i lucrările “Comedii la porțile Orientului” și “Note, stări, zile” sau “ceva greu” precum volumele “Despre îngeri” sau “Parabolele lui Iisus”.

Librăria Bizantină a demarat în urmă cu două săptămâni, cu Andi Moisescu, urmat de Eugenia Vodă, campania “Librar pentru o zi”, care își propune “să susțină cartea în formă fizică și să dea meseriei de librar importanța cuvenită”.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here