Andrei Șerban – Povestea Academiei Itinerante

0
119

Andrei ȘerbanSâmbătă, 26 octombrie, ora 11.00, la sediul Fundaţiei Löwendal, va avea loc lansarea volumului-document „Cartea Atelierelor“, în prezenţa regizorului Andrei Șerban şi a Corinei Șuteu, iniţiatoarea Academiilor Itinerante.

Alături de Valentin Nicolau, directorul Editurii Nemira, la lansare vor fi prezenţi participanţii la experienţa Academiei, Alice Georgescu, Tatiana Niculescu Bran, Sanda Manu, Marius Manole, Ana-Ioana Macaria şi mulţi alţii.

„Cartea Atelierelor“ documentează cele patru ediţii ale Academiei Itinerante Andrei Șerban, desfășurate la Plopi, la Horezu, la Ipotești și la Mogoșoaia, la care au participat actori, regizori, scenografi, artişti vizuali, critici de teatru şi jurnalişti care depun mărturie despre acest fenomen unic, susţinut de ICR New York, echipa lui Horia-Roman Patapievici.

„Peste ani, am înțeles că sensul primei reconstrucții a spațiului public românesc, după căderea comunismului, s-a realizat prin conjugarea Pieţei Universității cu spiritul operei lui Andrei Șerban Trilogia greacă”, scrie Horia-Roman Patapievici în prefața cărții.

„Când eram adunați împreună, în noul spațiu public pe care îl cream în Piața Universității, simțeam că se mai afla ceva sau mai bine spus cineva cu noi. Nu era politicul și nici politica. Cu siguranță, nu era doar civismul; nici, cu atât mai puțin, ideologia. Erau un al libertății și al fraternității.

Cu noi, când ne simțeam liberi și fraterni, se mai afla un Zeu.

Care zeu? Era zeul solar și întunecat, jucăuș și tragic, exuberant și contorsionat al libertății și fraternității, pe care și Andrei Șerban îl suscitase pentru noi în Trilogia greacă și care se joacă în istorie cu soarta popoarelor, cu destinele oamenilor, cu mărirea și decăderea culturilor.

Această concomitență fie a ținut de destin, fie a creat un destin. Atunci când se va scrie istoria simbolică a deceniilor de după 1989 se va vedea că societatea românească a redescoperit spațiul public simultan și împreună cu el redescoperirea sacrului pe scena și în culisele teatrului“.

Peter Brook, Corina Șuteu, Tatiana Niculescu Bran, George Banu, Nicky Wolcz, Mircea Cantor, Sanda Manu, Ion Caramitru, Alice Georgescu, Cătălin Ștefănescu, Marius Manole, Ana-Ioana Macaria, Andreea Bibiri, Lucian Maxim, Cosmina Stratan, Bogdán Zsolt se regăsesc în acest volum, în calitate de semnatari ai textelor, martori ai atelierelor şi creatori ai unei experienţe colective indefinibile.

Volumul a apărut în Colecţia Yorick a Editurii Nemira.

Un loc special ocupă în volum mărturisirea scriitoarei Tatiana Niculescu Bran, autoarea romanului documentar de la care a pornit experimentul „Spovedanie la Tanacu“, jucat la New York, Paris și București, căruia i se dedică un capitol special.

În Epilogul – Pentru un nou început, Andrei Șerban scrie explicând în câteva cuvinte esența Atelierelor: „Să fii sensibil la cel de lângă tine cere un antrenament special. Acesta se poate obţine doar în condiţii de atelier.

Ar trebui să ne amintim că suntem aici pentru a servi ceva mai înalt decât propria noastră persoană, atât în viaţă, cât şi în teatru – cred profund în asta. Și, dacă e adevărat ce spun, înseamnă că eu şi tu suntem acelaşi în esenţă şi ar trebui să ne considerăm , fiecare cu individualitatea sa, dar tinzând împreună spre un scop înalt, nobil.

Prin exerciţii, ajung să simt că eu, tu, noi facem parte din acelaşi univers, ajung să-l văd şi să-l înţeleg pe celălalt ca pe mine însumi: Eu-Tu-Noi.”

Sursa: Evz.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here