Anemia feriprivă, surse naturale de fier

0
340

alimenteAnemia feriprivă, surse naturale de fier.

Anemia feriprivă este o formă  de anemie des întâlnită, atât la adulţi (în special la femei) cât şi la copii, fiind generată de lipsa fierului din organism. Fierul este stocat în corp, în cea mai mare parte  în hemoglobină (pigmentul roşu din eritrocite) iar aproximativ 30% este  stocat ca depozite sub formă de feritină şi hemosiderină în măduva osoasă, splină şi ficat. Simptomele anemiei feriprive apar atunci când fierul plasmatic începe să fie deficitar.

De ce avem nevoie de fier în organism

– Fierul este un component esenţial pentru producerea hemoglobinei – pigmentul roşu din eritrocite, are rol în transportul oxigenului în sânge.

– Oxigenarea insuficientă a ţesuturilor, determină oboseala excesivă a bolnavilor de anemie feripriva;

–  Fierul intră în componenţa mioglobinei din muşchi, asigurând buna funcţionare a lor;

–  Intră în componenţa enzimelor responsabile de respiraţia celulară;

–  Stimulează absorbţia vitaminelor din complexul B în organism.

Cauzele anemiei feriprive

–  Dieta săracă în fier – fierul necesar organismului este obţinut din alimentele ingerate, însă doar o infimă parte din fierul alimentar ajunge să fie absorbit la nivel intestinal, astfel că din 10-20mg de fier ingerat, doar 1 mg de fier este absorbit în organism, restul fiind eliminat.

– Slabă absorbţie a fierului la nivel intestinal care este datorată rezecţiei gastrice sau intestinale ori altor boli ca: aclorhidrie, enteropatie glutenică. De asemenea, vitamina C ajută la absorbţia intestinală a fierului, lipsa ei scăzând absorbţia fierului.

– Utilizarea excesivă a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene, aspirină (pot provoca sângerări gastrointestinale).

– Hemoragiile – atât cele mici şi repetate (legate de ciclul menstrual al femeii ori cele gastrointestinale sau legate de afecţiunile hemoroidale) cât şi cele mari, pot genera anemia feriprivă datorită pierderii fierului care se află legat de hemoglobină.

– Copii, adolescenţii, femeile gravide sau care alăptează precum şi bătrânii, pot prezenta  diferite deficite ale fierului în organism, datorită faptului că organismul lor necesită cantităţi mai mari de fier, pentru a face faţă nevoilor de creştere şi dezvoltare a lor. În cazul bătrânilor, deficitul de fier apare datorită scăderii capacităţii de absorbţie a fierului din intestin.

Simptomele anemiei prin deficit de fier

– tegumente palide, lipsite de strălucire, buze şi conjunctive palide,
– iritabilitate, cefalee,
– oboseală excesivă,
– ameţeală, slăbiciune generală,
– scăderea apetitului,
– tahicardie (creşterea frecvenţei cardiace),
– limba  roşie, umflată şi depapilată,
– creşterea în volum a splinei,
– dorinţa de a mânca alimente nepotrivite.

Aceste simptome pot fi suficiente pentru a necesita o consultaţie la medic, unde analizele  suplimentare vor decela diagnosticul de anemie feriprivă precum şi cauzele care au dus la această stare de boală.

Necesarul de fier în organism:  bărbaţi adulţi: 10mg/zi, femei adulte16mg/zi, copii 7-10mg/zi.

Alte surse bogate în fier sunt: varza, broccoli, legume cu frunze verzi (pătrunjel, usturoi, praz, ţelină, fenicul, salată, stevie), cereale integrale (ovăz, sorg, secară, grâu, hrişcă, orz, orez), lactatele integrale.

Drojdia de bere conţine cea mai mare cantitate de fier: 18mg de fier la 100g.

Anemia feriprivă. Cum se tratează

În tratamentul anemiei feriprive, pe lângă suplimentarea dietei cu alimente bogate în fier, se pot folosi şi o gamă largă de plante medicinale şi produse apicole, toate acestea recomandate de către un medic specialist în fitoterapie. În cazul în care medicul decide, se pot folosi şi diferite preparate cu fier, în funcţie de fiecare caz în parte.

Anemia feriprivă netratată poate conduce la tulburări grave în organism (afecţiuni cardiace, imunitate scăzută, avort, tulburări de creştere şi dezvoltare la copii), de aceea este esenţial să fie tratată.

Sursa: terapieholistica.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here