Anemia – Ce este? De câte feluri este? – Remedii naturale

0
131

anemiaAnemia – Remedii naturale

Majoritatea celulelor din sânge sunt celule roşii (globule roşii). Ele mai sunt numite eritrocite. Acestea sunt celule de formă discoidală, ce conţin hemoglobina. Sediul producerii  celulelor roşii (eritropoieza) este măduva osoasă roşie. Sediul distrugerii lor (hemoliza) este splina, dar şi ficatul, ganglionii limfatici etc.

Numărul lor rămâne constant în sânge datorită echilibrului existent între eritropoieză şi hemoliză. Procentajul de globule roşii din sânge este numit hematocrit. Un mm3 de sânge conţine 4,5 milioane de hematii, la femeie, 5 milioane la bărbat şi 5,5- 6 milioane la copilul mic. Rata de formare a globulelor roşii scade cu vârsta, lucru constatat prin frecvenţa anemiei la oamenii mai în vârstă.

Funcţia principală a globulelor roşii este aceea de a duce oxigenul din plămâni la ţesuturi. Oxigenul trece prin membrana pulmonară în sânge, unde pătrunde prin membrana celulară şi se combină cu hemoglobina din celulele roşii. Când globulele roşii ajung la capilarele unui ţesut, hemoglobina eliberează oxigenul, care trece prin capilară în ţesut.

Hemoglobina este o moleculă proteinică complexă care transportă oxigenul în sânge. Astfel, când nivelul de hemoglobină scade sau când numărul globulelor roşii ajunge sub limita normală, cantitatea de oxigen care ajunge la ţesuturi se reduce.

Hemoglobina conţine până la 70% din fierul găsit în corpul omenesc; 30% se găseşte în ficat, splină şi măduva şi ”în mici cantităţi, în orice celulă a corpului. Mai multe substanţe inclusiv fierul, cuprul, cobaltul, nichelul, acidul folic şi vitaminele B6 şi B12 sunt necesare pentru formarea hemoglobinei.

Simptomele de anemie acută

Pot include ameţeli, slăbiciune şi adinamie, oboseală, tulburări de vedere, respiraţie îngreunată la efort, paloare intensă, durere sau amorţire a limbii, senzaţii anormale cum ar fi cea de arsură sau înţepătură, sensibilitate la frig, leziuni la colţurile gurii, poftă pentru substanţe neobişnuite cum ar fi amidon, argilă, greaţă, hipotensiune şi lipotimie (pierderea cunoştinţei).

În anemia cronică, pe primul plan se situează paloarea pielii şi a mucoaselor, vizibilă mai ales la palme, buze, unghii şi mucoasa bucală; tulburări nervoase, tulburări de memorie, dureri de cap, tendinţă la lipotimie, palpitaţii, dispnee, absenţa poftei de mâncare, tulburări menstruale (la femei).

Toate aceste simptome se datorează incapacităţii sângelui de a duce cantităţi suficiente de oxigen la ţesuturi. Mai multe tipuri de anemie Anemia poate să apară din multe motive.

Anemia feriprivă

Există mai multe tipuri de anemie. Cea mai întâlnită formă este anemia feriprivă (bazată pe o deficienţă a fierului). Anemia feriprivă poate fi declanşată mai rar datorită lipsei de fier în alimentaţie, dar mai ales datorită unei asimilări gastrointestinale inadecvate şi insuficiente şi mai ales, a pierderilor de sânge (ciclurile menstruale abundente, hemoragii interne cauzate de ulcer sau de cancer, hemoroizi care sângerează des etc.), în caz de sarcină sau în perioadele de creştere rapidă.

Laptele şi alte produse lactate, ouăle, ceaiul (negru şi verde), cafeaua, pâinea albă, aditivi alimentari, îndulcitori artificiali, duc la o scădere a absorbţiei de fier şi trebuie evitate.

Aport de fibre

Mulţi nu ştiu că vegetarienii au cantităţi de fier ce depăşesc recomandările. Tubul digestiv al vegetarienilor se poate adapta, crescând absorbţia fierului şi a celorlalte minerale din surse vegetale. Există teama că în vegetale există inhibitori ai absorbţiei fierului, dar vegetalele conţin substanţe care favorizează absorbţia fierului ca vitamina C şi acidul citric, care se găsesc în fructe şi vegetale. Pe de altă parte, există dovezi că o scădere a rezervelor de fier din organism se asociază cu un risc mai mic al aterosclerozei coronariene şi al bolii canceroase.

In felul acesta, nivelul mai scăzut de feritină la vegetarieni reprezintă un avantaj. Fibrele vegetale nu constituie duşmanul absorbţiei fierului aşa cum pretind atât de mulţi cercetători. In studiul , „China” (cel mai amplu studiu cu privire la dietă, stil de viaţă şi boală) s-a descoperit chiar efectul opus. Un bun indicator pentru cât de mult fier există în organism, hemoglobina, în realitate a crescut atunci când a crescut aportul de fibre alimentare.

Alimentele bogate în fibră, ca grâul, porumbul, orezul nedecorticat sunt de asemenea bogate în fier, 1 ceea ce înseamnă: cu cât este mai mare aportul de fibre, cu atât este mai mare şi aportul de fier.

Anumiţi compuşi ai fierului indicaţi ca suplimente în terapia clasică a anemiei s-au dovedit a avea efecte toxice. Ei sunt, în primul rând, mari distrugători de vitamine şi ai ficatului. De aceea, este mult mai recomandabil să apelăm la alimentele nerafinate care sunt foarte bogate în fier, iar acest tip de fier, nu este niciodată toxic.

Importanța odihnei

Odihna duce la o scădere a necesarului de oxigen şi reduce stresul asupra inimii şi plămânilor. Se recomandă odihna în timpul zilei (puţin somn) şi somn suficient în timpul nopţii. Odihna fară pernă sub cap ajută la creşterea circulaţiei sângelui şi a oxigenului către creier. Poate ajuta la uşurarea ameţelii.

Exerciții fizice

Exercițiul fizic stimulează măduva osoasă să producă celule sanguine şi ajută la absorbţia fierului din intestin. Exercițiul viguros duce la o creştere a producţiei de globule roşii. Cauza cea mai comună a anemiei uşoare este probabil, simpla lipsă de mişcare. O persoană care are anemie din această pricină va continua să aibă anemie chiar dacă este tratată cu toate substanţele cunoscute ca fiind necesare pentru formarea globulelor roşii, inclusiv fierul! (Phylis Anstin, Agata Trash. Calvin Trash – Remedii naturale).

Formaţi-vă deci un program de exerciții fizice, începând blând, fără să exageraţi. Treptat, măriţi perioada, apoi intensitatea exercițiilor fizice.

Îmbrăcăminte confortabilă

Datorită unei circulaţii sanguine deficitare extremităţile bolnavilor anemici trebuie bine îmbrăcate. Este nevoie de îmbrăcăminte călduroasă şi o temperatură confortabilă în camera de dormit.

Expunerea la soare (nu cel torid) are efecte vitalizante asupra întregului organism şi este recomandată anemicilor.

Mâine vă vom prezenta alte tipuri de anemii şi remedii naturale ce au efecte vitalizante asupra organismului.

Descoperiți mai multe remedii la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here