Angina pectorala este cauzata de lipsa de oxigen care afecteaza muschiul inimii, de obicei din cauza arteriosclerozei vaselor coronare. Aceasta creeaza o placa de aterom care ingusteaza sau chiar blocheaza arterele coronare, provocand o scadere a surplusului de sange si oxigen catre tesutul inimii, aparand astfel durerea caracteristica. Angina este de cele mai multe ori cauzata de efort si se trateaza prin medicamente care favorizeaza odihna si prin cele care au in componenta nitrati. De asemenea, se amplifica la stres, anxietate, emotii si alte situatii care suprasolicita inima.
Angina pectorala – Simptome
Durere in capul pieptului, care de obicei radiaza catre umarul si bratul stang, ceafa, gat si maxilar.
Dispnee (dificultati in respiratie), greata, transpiratie si stari de lesin.
Tratament traditional
Angina necesita o supraveghere medicala stricta. Este indicata terapia prin medicamente, iar daca aceasta esueaza, se poate recurge la o operatie de bypass coronarian.
Tratament aromaterapeutic
Rolul aromaterapiei este de a reduce stresul si de a imbunatati circulatia sanguina.
Bai
Faceti bai zilnic cu sase picaturi din oricare dintre urmatoarele uleiuri: Benzoina, geraniu, ghimbir, maghiran, piper negru si rozmarin, care vor ajuta la imbunatatirea circulatiei.
Bergamota, iasomie, lemn de santal, musetel german/roman, neroli, salvie, tamaie, trandafir, vetivert si ylang-ylang, care vor reduce tensiunea arteriala.
Inhalatii
Puneti cateva picaturi de ulei de lavanda pe un servetel si inhalati adanc, cu ochii inchisi. Aceasta va ajuta la reducerea stresului, a anxietatii si a crizei de panica manifestata dupa un atac de angina.
Masaj aromaterapeutic
Tratamentul obisnuit asociat cu un masaj este un beneficiu enorm in bolile cardiace. Masajul este recomandat cel putin o data pe luna. Sunt recomandate urmatoarele formule, dar va puteti crea bineinteles una proprie, alegand din lista de mai jos.
1 picatura de ulei de bergamota
1 picatura de ulei de salvie
1 picatura de ulei de ylang-ylang
sau
1 picatura de ulei de tamaie
1 picatura de ulei de geraniu
1 picatura de ulei de maghiran
diluate in 10 ml de ulei vegetal
sau
1 picatura de ulei bergamota
1 picatura de ulei ghimbir
1 picatura de neroli
diluate in 10 ml de ulei vegetal
Contraindicatii
Evitati uleiul de maghiran pe durata sarcinii, chiar daca nu au fost depistate efecte adverse. inainte de expunerea la soare evitati uleiul de bergamota.
Remedii din Florile lui Bach
Remediul din Sporul Casei este eficient pentru combaterea anxietatii, a nerabdarii si a iritabilitatii. Cel din flori de castan alb este excelent pentru aceia a caror minte este in mod constant ocupata cu ganduri ingrijoratoare persistente. Balusca va prelua efectele socului si trauma care se poate precipita sau poate aparea dupa un atac. Mimulus poate fi luat de aceia carora le este teama de un alt atac de angina.
Dieta
Daca ati fost diagnosticat cu angina, este esential sa adoptati o dieta sanatoasa. Evitati mancarea de tip fast-food, deoarece contine un nivel ridicat de zahar si sare. Evitati toate mancarurile prajite – incercati gatitul la aburi sau gratarul. Mancati multe fructe si legume proaspete. Grasimile animale saturate, cum ar fi untura, untul si uleiul vegetal hidrogenat, au fost catalogate cu un risc mare de boli cardiovasculare si de crestere a nivelului de colesterol. Uleiul de masline extravirgin este excelent si este interesant de stiut ca in tarile din zona mediteraneana, unde se consuma cantitati enorme de ulei de masline, probabilitatea de a avea angina este scazuta.
Se spune ca acizii grasi esentiali previn bolile de inima. Acestia sunt prezenti in pestele gras, cum ar fi macroul, somonul, sardina si heringul, precum si in uleiurile din seminte (in si canepa) sau uleiurile vegetale. Fibra dietetica se pare ca protejeaza inima, desi este nevoie de mai multe cercetari pentru a demonstra acest lucru. Este prezenta in toate alimentele obtinute din plante, incluzand aici cerealele (in special ovazul) sau leguminoasele, fructele, nucile si semintele.
Suplimentele benefice
Usturoiul este excelent pentru subtierea sangelui si ar trebui mancat crud, de cat mai multe ori posibil.
Suplimentele benefice pentru organism includ coenzima Q10, care creste energia inimii. Studiile arata ca deficienta de Q10 este frecventa la pacientii cu boli de inima. Magneziul reduce spasmele din arterele coronare si imbunatateste functionarea inimii. Sunt recomandate capsulele cu usturoi (desi este de preferat usturoiul crud). Acidul amino L-argininic (5000 mg zilnic) imbunatateste circulatia sangelui si faciliteaza vasodilatarea. Un rol important in prevenirea atacurilor de cord il are si consumul de pepene galben sau de ananas, datorita vitaminei C si a continutului de bromelaina.
Evident ca nu ar trebui sa fumati, iar daca sunteti supraponderal, ar trebui sa incercati sa scadeti incet in greutate. Exercitiile fizice regulate sunt vitale pentru o inima sanatoasa, asadar incercati sa mergeti pe jos douazeci de minute zilnic.
Extractul de paducel este foarte eficient pentru suferinzii de angina si de alte boli de inima. Studii experimentale arata ca paducelul dilata vasele de sange coronare, asadar imbunatateste calitatea sangelui si a oxigenului folosit de inima.
„Aromoterapia”, Denise Whichello Brown
Jurnal Spiritual