1000 de minuni arhitecturale – Anglia şi Irlanda

0
458

Anglia si Irlanda sunt doua tari, ce au adus un aport important civilizatiei europene. Arhitectura, limba, religie – sunt domenii in care s-au facut simtite, ca popoare.

Arundel Castel, Arundel

Anglia si IrlandaCastelul normand construit în secolul al Xl-lea este de peste 700 de ani reşedinţa ducilor de Norfolk şi unul dintre cele mai bine păstrate castele din Marea Britanie. Interioarele castelului se înalţă sfidător deasupra văii râului Arun. Crenelurile şi podurile sale mobile oferă un aer extraordinar al modului de viaţă a nobilimii din Evul Mediu.

Royal Pavilion, Brighton

brighton_royal_pavilion_Pavilionul regal, ridicat între 1815 şi 1822 de John Nash (1752-1835) pentru regele George al IV-lea, se numără printre cele mai bizare şi fantastice clădiri din Anglia. Nash a creat o lume de vis exotică ce se aseamănă cu forme chinezeşti şi cu stilul mogul indian. Astfel privirea vizitatorului se aşază sub cupola sălii de banchete asupra unui bananier uriaş pictat, parţial modelat plastic.

De la Warr Pavilion, Bexhill-on-Sea

de la warreÎn anul 1935, după construirea Casei poporului cu sălile de spectacole, restaurante şi terase, staţiunea balneară Bexhill din apropiere a ajuns subit pe buzele tuturor. Clădirea  a construită de Erich Mendelsohn (1887-1953) şi Serge Chermayeff (1900-1996). Pentru timpul său era foarte exotică. Este prima construcţie cu schelet de oţel din Marea Britanie şi reprezintă începutul modernităţii în insulele britanice.

Four Courts, Dublin – Irlanda

four coutsCasa de justiţie, ridicată între anii 1796 şi 1802, este capodopera lui James Gandon (1743-1823) şi arată clar influenţa lui Claude Nicholas Ledoux. Deasupra fundaţiei pe planul de tipul unei cruci greceşti se ridică o cupolă plată peste tamburul monumental. Cele patru curţi se ordonează diagonal în jurul sălii centrale de sub cupolă. Clădirea a fost puternic avariată în timpul războiului civil irlandez din anul 1922.

Custom House, Dublin

dublin-custom-house-steven-richmanAgenţia vamală centrală, construită între anii 1781 şi 1791 de James Gandon (1743-1823), este considerată cea mai splendidă clădire din Dublin şi capodoperă a neocla-sicismului european. Cele patru faţade diferite au fost îmbinate aici prin elemente clasice de colţ. In urma unei distrugeri serioase din anul 1921, în timpul războiului civil irlandez, clădirea a fost elaborat restaurată din anul 1928 şi până în anul 1991.

1000 de minuni arhitecturale – Irlanda, Editura Aquila

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here