Anima naturaliter christiana

0
186

traditieAnima naturaliter christiana

Ceea ce se evidenţiază studiind de aproape viaţa religioasă a poporului nostru este naturaleţea credinţei creştine.

O credinţă care transfigurează Cosmosul fără a-l distruge, nici repudia. O viziune globală a Universului care nu este pesimistă, pentru că binele va reuşi, în final, să triumfe asupra răului.

Tot ceea ce trăieşte în Cosmos face parte din drama Mântuirii prin suferinţele Mântuitorului Hristos. În virtutea acestei jertfe, pomii rodesc, animalele-şi hrănesc puii, mama-şi leagănă copilul etc.

Lumea întreagă ascultă de un singur principiu conducător: acela al ordinii şi armoniei (rânduială).

Datorită acestui principiu, cosmologic şi moral în acelaşi timp, Universul întreg se menţine în conexiune, tot ceea ce există demonstrează solidaritatea dintre toate nivelele realităţii. Până astăzi s-a păstrat această legătură mitică şi mistică între om şi pământul său natal.

Sentimentul că suntem rude cu pietrele, pădurile, apele este frumos redat de Eminescu în Scrisoarea III: “… tot ce mişcă în ţara asta, răul, ramul, mi-e prieten numai mie…”, apoi noi mai avem sintagma: “Codrul, frate cu românul”, ca să nu mai vorbim de universala categorisire a celor născuţi fără tată – “copii din flori”.

Acest principiu de ordine, armonie şi apartenenţă nu este inerent lucrurilor, aparţine lui Dumnezeu.

Cu alte cuvinte, este o manifestare externă a purtării de grijă a lui Dumnezeu faţă de noi oamenii, în viaţă şi în istorie.

traditie 2

Datorită acestei credinţe, poporul nostru nu a căzut niciodată în păcatul disperării de-a lungul tragicului nostru destin.

anima1

Mereu am avut speranţa că, în cele din urmă Binele va triumfa asupra răului.

Articol editat de Jurnal Spiritual

 

V-ar putea interesa şi aceste articole