De ce se schimbă anotimpurile?

0
4205

4 anotimpuriÎn timp ce se roteşte în jurul Soarelui, Pământul este uşor înclinat de-a lungul axei sale. De aceea jumătatea superioară a globului, emisfera nordică, este expusă razelor Soarelui în mod diferit faţă de emisfera sudică. Alternarea acestor anotimpuri depinde de mişcarea de revoluţie a planetei. În timpul verii, razele cad aproape perpendicular pe emisfera cea mai luminată, iar ziua durează mai mult decât noaptea. În emisfera opusă este iarnă: razele cad oblic, iar ziua este mai scurtă decât noaptea, în timpul toamnei şi al primăverii, ziua şi noaptea au aproximativ aceeaşi durată. La poli, în timpul verii este întotdeauna ziuă, în timp ce iarna este mereu noapte.

În emisfera nordică, vara începe la 21 iunie, iar zona luminată de Soare este mai extinsă decât cea întunecată, în această perioadă, Polul Nord este mereu luminat de Soare, în timp ce la Polul Sud este mereu întuneric, în emisfera opusă începe iarna.

Câte anotimpuri există?

Anul este împărţit în patru anotimpuri, fiecare cu durata de trei luni. Lângă poli, totuşi, există numai două anotimpuri, iarna şi vara, care durează câte şase luni fiecare. La Ecuator, în schimb, nu există anotimpuri. Ziua şi noaptea au mereu aceeaşi durată, plouă des şi este întotdeauna cald.

Emisferele

Ecuatorul este linia imaginară care se găseşte la distanţă egală de poli şi împarte Pământul în două emisfere: cea de nord sau boreală şi cea de sud sau australă.

Meridiane şi paralele

Pe hărţile geografice, Pământul este străbătut de linii imaginare care permit identificarea poziţiei unei localităţi. Paralelele sunt linii orizontale paralele cu Ecuatorul, iar meridianele sunt linii care leagă polii unul de celălalt şi împart, în mod imaginar, Pământul în felii

Pe 21 decembrie începe iarna: zona întunecată este mai întinsă decât cea luminată. Polul Nord este în întuneric, Polul Sud este luminat. În emisfera sudică începe vara.

Soarele apune întotdeauna?

La nord de Cercul Polar Arctic, pe 21 iunie, se poate observa soarele de la miezul nopţii. Soarele coboară până la orizont, dar nu apune ci se ridică din nou, imediat.

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here